Kategoriat
Elokuvat MTV TV

Tänään Maikkarilla: Le Mans 66 (Ford vs Ferrari)

Oscar-voittajat Matt Damon ja Christian Bale tähdittävät tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa visionäärisestä amerikkalaisesta autosuunnittelijasta Carroll Shelbystä (Damon) ja pelottomasta englantilaisesta kilpa-ajajasta Ken Milesista (Bale). He taistelevat yhdessä autoyhtiötä sekä fysiikan lakeja vastaan ja ylittävät omat rajansa rakentaakseen mullistavan kilpa-auton Ford Motor Companylle. Tähtäimessä on vallata kilpa-autoilun kuninkuus Enzo Ferrarilta 24 tunnin Le Mansin kisassa Ranskassa vuonna 1966.

Jos pidät autourheilusta, tämä elokuva on juuri sinua varten. Le Mans 66 tuoksuu polttoaineelta, öljyltä ja palaneelta kumilta. Jos et viihdy nopeiden autojen parissa, niin Matt Damon ja Christian Bale tarjoavat niin hienoa draamaa, että se on pakko kokea. Epäilen, että kumpikin herroista on melko lähellä Oscar-ehdokkuutta. Varsinkin Balen suoritus Milesin roolissa on tyrmäävän hyvä.

Ohjaaja James Mangold vie kilpa-ajojen tunnelman katsojan ihon alle, mutta samalla hän pystyy rakentamaan todella hienon draaman palapelin muista paloista. En ole koskaan ollut autourheilusta kertovien elokuvien ystävä, mutta tässä tapauksessa sillä ei ollut merkitystä, Mangold keskittyy yhtä lailla radan ulkopuolisiin tapahtumiin.

Caitriona Balfe nähdään Ken Milesin vaimon Mollien roolissa. Tämä nainen pitää ikiliikkujan jalat maassa, tai ainakin yrittää. Mollie on Kenin tuki ja turva, jota ilman mikään ei toimisi Balfe onnistuu roolissaan loistavasti. Tiedän toki, että kyseessä on elokuva, mutta Balfeen irlantilaisuus näkyy hänen tavassaan näytellä Mollien roolissa. Pariskunnan poika Peter (Noah Jup) on perinyt isältään kiinnostuksen autoihin ja niiden rakenteluun. Jup täydentää Milesin kolmikon omalla virkeällä tavallaan.

Christian Bale on varmasti yksi nykypäivän suurista Hollywood tähdistä. Hänen kykynsä muuttaa olemustaan roolien mukaan on minulle täysi mysteeri, miten hän sen tekee. Siinäpä kysymys, johon haluaisin saada vastauksen. En ole koskaan nähnyt Milesin ajavan kilpaa, mutta Balen suoritus löi minut ällikällä, niin hyvä se oli.

Le Mans 66 on myös kertomus kahden miehen Shellbyn ja Milesin välisestä ystävyydestä. Matt Damon tuo valkokankaalle juuri sopivan vastakohdan Balen räiskyvälle suoritukselle. Shellby oli kaksikon pohtija, josta löytyi myös räjähtävää sisäistä voimaa, kun tilanne sitä vaati. Damon voi olla samaan aikaan tietyn kohtauksen keskiössä, mutta hävitä taustalle ja antaa tilaa muille näyttelijöille. Se on hieno taito.

Elokuva alkaa kello 22.35

Teksti: Juho Kojima