Kategoriat
Elokuvat

Tampereen elokuvajuhlat – esitelyssä Mia Halmeen Missä tiet kohtaavat

Suomalainen lääkäri Anu Kantele johtaa rokotetutkimusta Länsi-Afrikassa Beninissä, jonne yli 700 suomalaista turistia matkustaa lomailemaan tutkimuksen vapaaehtoisina. ’Missä tiet kohtaavat’ on samalla hauska ja koskettava elokuva auttamisen tarpeesta ja vaikeudesta sekä ihmisten inhimillisestä kohtaamisesta. Dokumentin on ohjannut Mia Halme.

Tämä kertomus herätti minussa hyvinkin ristiriitaisia tunteita. On todella hienoa, että rokotteita tutkitaan, ja erityiskiitos ohjaajalle siitä, että dokumentin ne osat, jotka koskevat rokotetutkimusta on tehty todella hyvin.

Mutta, sitten se kolikon toinen puoli. Dokumentti muuttui aina välillä kylän asukkaiden tilanteen surkutteluksi. En tiedä olenko ainoa, joka kokee tällaisen hieman ärsyttävänä, mutta minusta tässä tapauksessa mentiin jo liian pitkälle.

Toinen asia, joka jäi vaivaamaan minua, oli se tapa, jolla suomalaiset esiintyivät suunnilleen koko kylän ja yhteisön pelastajina, ei hyvä. Tähän huomioon liittyen tekisi mieli tietää, millä tavalla paikalliset suhtautuivat valmiiseen elokuvaan, ja varsinkin siihen tapaan, jolla heidät siinä näytettiin. Jokaisella on tietenkin asiasta oma mielipiteensä, mutta omani on, että paikallisia kuvattiin tavalla, joka antoi heistä ohjaajan valinnalla melko surkean kuvan. Mikähän tuon kylän todellisuus on?

Missä tiet kohtaavat on katsottavissa ainakin Tampereen Elokuvajuhlien kotisivujen kautta. Dokumentti osallistuu elokuvajuhlien kotimaisten elokuvien kilpasarjaan.

Trailer: napafilms

Teksti: Juho Kojima

Juonikuvaus: Tampereen elokuvajuhlien kotisivu