Kategoriat
Elokuvat Suoratoistopalvelut Yle Areena

Tampereen elokuvajuhlat – esittelyssä John Websterin henkilökuva Jörn Donnerista

John Websterin ohjaamassa dokumentissa Jörn Donner pääsee itse kertomaan todella monimutkaisesta elämästään. Ohjelmassa nähty haastattelu jäi suuren kulttuuripersoonan viimeiseksi, sillä hän menehtyi viime vuoden tammikuussa. Donner kertoo suhteestaan elokuviin, kirjoihin, kulttuuriin ja perheeseensä.

Taas tuli katsottua todella mielenkiintoinen dokumentti. Webster antaa Donnerille tilaa olla oma itsensä, ja haastattelusta selvästi nauttiva Donner käyttää tarjotun tilaisuuden hyväkseen. Silti minua huvitti, kun ohjelman alkuun oli lisätty lyhyt ote vanhasta keskusteluohjelmasta, jossa Donneria haastatellaan ja hän kysyy juontajalta, mistä tämä voi tietää, olivatko Donnerin vastaukset totta vai tarua.

Ohjaaja käytti haastattelun tukena valokuvia, joita Jörn Donner oli elämänsä aikana itse ottanut. Dokumentissa nähdään myös pätkiä hänen elokuvistaan ja mukaan mahtuu muutama pätkä kotivideoista, jotka tuovat tuotokseen mukavaa kontekstia.

Haastattelussa avautuu näkymä mieheen, joka osasi nauttia elämästä, matkustamisesta ja kulttuurista, mutta omalle perheelleen hän oli todella etäinen henkilö. Donner myönsi haastattelussa, että omat lapset olivat hänelle kuin riippakiviä, jotka estivät häntä elämästä haluamallaan tavalla.

Websterille voikin antaa täyden tunnustuksen siitä, että hän sai Donnerin puhumaan vaikeistakin asioista. Luulen, että tähän vaikutti osaltaan sekin, että Jörn Donner tiesi kuolevansa pian, sillä hänellä oli syöpä, jota ei enää kyetty hoidoilla parantamaan.

Donner – Privat on yksi parhaista henkilökuvaan keskittyvistä dokumenteista. Se kilpailee Tampereen elokuvajuhlien kotimaisille elokuville tarkoitetussa kilpasarjassa. Dokumentin voi katsoa Yle Areenasta.

Teksti: Juho Kojima