Kategoriat
Elokuvat Suoratoistopalvelut Yle Areena

Tampereen elokuvajuhlat – esittelyssä Veikko Aaltosen ohjaama Dinosaurus

Elokuvaohjaaja Rauni ”Molle” Mollberg oli realistisen ja naturalistisen elokuvakerronnan mestari. Mollberg tuotti ja ohjasi itse elokuvansa, rikastui ja köyhtyi niillä. Häntä pelättiin ja vihattiin, mutta myös ihailtiin ja arvostettiin. Ohjauksesta vastaa Veikko Aaltonen.

Noin Yle Areenassa kuvataan uutta dokumenttia, joka nähdään tänään keskiviikkona alkavilla Tampereen elokuvajuhlilla. Dinosaurus nimeä kantava dokumentti saapuu Yle Areenaan 15.3.

Minulla on hyvin vahvasti sellainen tunne, että olen juuri äsken katsonut elämäni parhaan dokumentin, ei voi muuta sanoa kuin hurraa. Heti kärkeen täytyy myöntää, että itselläni ainoa kosketus Mollbergin elokuviin on vuonna 1985 ilmestynyt Tuntematon sotilas, joka teki minuun nuorena todella suuren vaikutuksen.

Veikko Aaltosen ohjaama dokumentti Dinosaurus onnistuu loistavalla tavalla purkamaan Mollbergin persoonan ja uran osiin, joita Aaltonen lähtee sitten käsittelemään todella mainiosti haastattelujen ja kuvamateriaalin kautta. Ystävät, työtoverit ja perheenjäsenet kertovat avoimesti kokemuksiaan Mollesta, joka saattoi olla maailman mukavin kaveri, mutta seuraavassa hetkessä hänestä tulikin demoni, joka keinoja kaihtamatta tavoitteli häilyvää päämäärää.

On täysin selvää, että Mollbergin käyttämiä metodeja ei hyväksyttäisi enää nykyisin, vaan ne johtaisivat tutkintaan. Ohjaaja käytti tekniikoita, jotka saivat minut haukkomaan henkeäni. Erään elokuvansa kuvauksissa Mollberg vaati, että perätilassa ollut vasikka piti tappaa oikeasti. Toisen elokuvan koekuvauksissa hän uhkasi raiskata näyttelijän. Oli dokumentissa muitakin esimerkkejä, jotka saivat ihoni kananlihalle.

Minut yllätti täysin se tapa ja asenne, jolla monen elokuvan työryhmien jäsenet suhtautuivat kaikkeen tähän. Monet totesivat naurahtaen, että sellainen kaveri se Molle oli.

Se, missä Aaltosen dokumentti onnistuu mielestäni erityisen hyvin, on tasapainoinen kerronta. Asioita ei liioitella, mutta ei myöskään piilotella. Haastateltaville annetaan tilaa kertoa omat tarinansa ja muistonsa omalla tavallaan.

Kun katsoin Dinosaurusta, minua puistatti, yökötti, hymyilytti ja nauratti, Nauruni yltyi välillä ulvomiseksi, joka kuului varmasti naapuriin saakka.

Dinosaurus kilpailee Tampereella kotimaisten elokuvien sarjassa.

Teksti: Juho Kojima