Kategoriat
Elokuvat Klassikot

Howard Hawksin ohjaama Syvä uni on todellinen mestariteos

The Big Sleep – Syvä uni on Howard Hawksin vuonna 1946 ilmestynyt gangsterielokuva, jossa yksityisetsivä Philip Marlowe (Humphrey Bogart) yrittää selvittää pelivelkoihin liittyvää kiristystapausta, jonka kohteeksi on joutunut eläköitynyt kenraali perheineen. Marlowe saa kuitenkin pian huomata joutuneensa keskelle sekamelskaa, jossa ovat mukana kyseenalainen kirjakauppias, pari gangsteria ja kenraalin tyttäret. Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa vasta vuonna 1949. Syynä tähän oli tuohon aikaan kotimaassamme voimassa ollut sensuuri.

Jos mietitään viime vuosisadan parhaita elokuvia, niin Syvä uni kuuluu ehdottomasti aivan kärkisijoille. Hawks onnistui luomaan kokonaisuuden, jonka kaikki palaset sopivat täydellisesti yhteen.

Ensinnäkin juonen rakenne on onnistuttu pitämään tiiviinä, mutta samalla tarina yllättää katsojan juuri oikeissa kohdissa. Kerronta etenee nopeasti, ollen kuitenkin samalla nautinnollisen kiireetöntä, kunpa nykyisinkin osattaisiin rakentaa tarinoita samalla tavalla.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastasi William Faulkner. Syvä uni on mielestäni yksi niistä elokuvista, joiden vuorosanat soivat kuin musiikki. Varsinkin Bogartin venyttelevä puhetyyli pääsee oikeuksiinsa. Howard Hawksin ohjaama elokuvahan perustuu Raymond Chandlerin samaa nimeä kantavaan kirjaan.

Bacall ja Bogart elokuvassa Syvä Uni.

Tässä elokuvassa ei ole yhtään huonoa näyttelijää, vaan kaikki tekevät suorastaan timanttista työtä. Tällä kertaa haluankin nostaa esiin Humphrey Bogartin ja Vivian Sternwood Rutledgen roolissa nähtävän Lauren Bacallin välisen kemian. Sehän ei nyt sinänsä ole mikään suuri yllätys, koska he olivat naimisissa, mutta en muista nähneeni elokuvissa kovinkaan montaa paria, jotka sopivat yhteen näin täydellisesti, mutta tässä on sellainen.

Mielestäni Syvän unen parasta antia on elokuvassa vallitseva tunnelma. En oikein osaa selittää sitä, mutta siinä on mielestäni jotain hyvin romanttista, ja samalla vaarallista. Mielipiteeseeni saattaa vaikuttaa sekin, että suorastaan fanitan mustavalkoisia elokuvia.

Syvä uni on klassikko, joka ei kulu ajan saatossa, vaan sen voi katsoa uudestaan ja uudestaan. Voit vuokrata tai ostaa elokuvan esimerkiksi Applelta.

Trailer: Warner Bros France

Teksti: Juho Kojima