Kategoriat
Elokuvat Klassikot

Esittelyssä todellinen klassikko – Destination Tokyo

Destination Tokyo on vuonna 1943 ilmestynyt sukellusvenedraama, joka kertoo Yhdysvaltain laivaston salaisesta operaatiosta, jonka tarkoituksena on tarkkailla Tokion lahden liikennettä, ja häiritä japanilaisten toimintaa alueella.

Kyseinen elokuvahan ilmestyi sodan aikana, joten on täysin selvää, että se on Todella isänmaallinen tuotos. Kyseessä on ohjaaja        Delmer Davesin esikoisohjaus, kun tämä otetaan huomioon, se nostaa elokuvan arvoa entisestään, sillä mistään ei huomaa, että kyseessä olisi ensikertalaisen tekemä elokuva.

Toki ohjaajalla oli mahdollisuus ohjata yhtä tuon ajan suurimmista tähdistä, kun sukellusvene Copperfinin päällikkönä nähdään Cary Grantin esittämä Cassidy. Kaiken rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että Grantin rooli on todella siirappinen ja puhtoinen, mutta tätä elokuvaa arvioitaessa täytyy ottaa ehdottomasti huomioon aikakausi, johon se sijoittuu. Tätä taustaa vasten Grantin suoritus oli todella hyvä.

Sitten on kuitenkin nostettava esiin muutama seikka, jotka eivät osuneet mielestäni ihan maaliin. En ole kovin montaa kertaa kuullut, että toisen maailmansodan aikaiset sukellusveneet olisivat olleet kovinkaan viihtyisiä, mutta Copperfinin miehistön oltavat vaikuttavat melkoisen mukavilta. Hyvää ruokaa pihveistä lähtien oli tarjolla yllin kyllin. Oikean sodan olosuhteet eivät varmasti yltäneet ihan tuolle tasolle.

Veneen miehistö myös vähät välittää aiheuttamastaan melusta. Sukellusvene olisi oikeassa elämässä havaittu todella nopeasti, ja japanilaiset olisivat upottaneet sen vikkelästi. Mutta kyseessähän on Hollywoodin isänmaallinen tuotos, jota pitää tarkastella tuosta näkökulmasta.

Luulenkin, että Destination Tokyo ja Cary Grant täyttivät tehtävänsä ja paikkansa oikein mallikkaasti. Voit ostaa tai vuokrata tämän klassikon Applen leffakaupasta.    

Trailer: Warner Bros

Teksti: Juho Kojima