Kategoriat
Elokuvat Suomi Uutiset

Nyt pamahti iso uutispommi – iso liuta kotimaisia ensi-iltoja siirtyy

Suomen suurin kotimaisten elokuvien levittäjä Nordisk Film joutuu päivittämään elokuvien ensi-ilta-aikatauluja koronarajoitusten takia.

Nordisk Filmillä on kevääseen ajoitettuna yhteensä kuusi kotimaista ensi-iltaelokuvaa. Lisäksi tällä hetkellä ohjelmistossa ovat joulukuussa ensi-iltansa saaneet Tunturin tarina sekä 70 on vain numero, jotka ovat jo kärsineet koronarajoituksista kohtuuttomasti. 70 on vain numero tuli elokuvateattereihin 29.12.2021 vain osassa Suomea ja uusi valtakunnallinen ensi-ilta on suunniteltu helmikuun loppuun.

Viimeisimmät siirrot koskevat helmikuun seuraavia ensi-iltoja: koko perheen komedia Kiljuset! siirtyy syyskuun toiselle päivälle, odotettu elämänkertaelokuva Kikka! siirtyy lokakuun 12. päivälle, sekä komedia Skimbagirls siirtyy seuraavaan laskettelukauteen.

Tällaista päätöstä ei ole helppo tehdä, sillä ensi-illan siirrot vaikuttavat väistämättä koko elokuva-alan ravintoketjuun, ja elokuva-ala on kärsinyt koronarajoituksista jo rankasti. Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomen elokuvakenttään on koko korona-ajan kohdistettu ylimitoitettuja rajoituksia ja alimitoitettuja tukitoimenpiteitä. Se on syössyt elokuva-alan yrittäjät kohtuuttomaan tilanteeseen. Tappiot nousevat valtaviksi, eikä menetyksille ole näköpiirissä riittäviä turvaverkkoja.”  toteaa Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman, joka on myös elokuva-alan kattojärjestön Filmikamarin hallituksen puheenjohtaja. Nyman jatkaa: ”Tutkimusten ja käytännön kokemusten valossa elokuvateatterit ovat turvallisia. Siksi nämä kerta toisensa jälkeen elokuvateattereihin kohdistetut liiketoiminnan rajoitukset eivät elokuva-alan toimijoista tunnu oikeudenmukaisilta, eivätkä noudata niitä välttämättömyyden, tarkkarajaisuuden ja oikeasuhtaisuuden vaatimuksia, joita laki rajoituksilta edellyttää.”

Skimbagirls elokuvan tuottaja Pete Eklund: ”Elokuvatuotannot ovat kärsineet koronasta moninkertaisesti. Koronarajoitukset ovat siirtäneet tuotantoja, lisänneet merkittävästi kustannuksia ja elokuvien lanseeraus on osoittautunut lähes mahdottomaksi. Rajoitukset eivät ole pohjautuneet faktoihin. Elokuvateattereihin ei ole pystytty jäljittämään yhtään tartuntaketjua ja kiinnioleminen ei ole estänyt koronan leviämistä. Mikäli päätöksenteko jatkuu mielivaltaisena ja epäloogisena eivätkä tukitoimet ole suhteutettuja näin mittaviin sulkutoimenpiteisiin, jää pohdittavaksi onko tässä maassa taloudellisia mahdollisuuksia tuottaa, levittää tai esittää elokuvia.”

Esikoiselokuvansa Kikka! ensi-iltaa odottava ohjaaja Anna Paavilainen: ”On barbaarista, miten sivistysvaltiossa tällä hetkellä käsitetään taide ja sen olemassaolon tärkeys. Sen sijaan että tekisin aiheesta sonetin, tekisi mieli karjua ja hajottaa jotain, kun pitää vaan seurata vierestä, miten taas tuhotaan uusien elokuvien ja tekijöiden monivuotinen työ, johon me ollaan kouluttauduttu. Taide ei ole vain tekijöiden elinkeino vaan myös monille sitä vastaanottaville ihmisille henkireikä, jonka vuoksi he jaksavat olla täällä maailmassa.”

Parhaillaan käynnissä olevalla Sundancen elokuvafestivaalilla sai viikonloppuna maailmanensi-iltansa Hanna Bergholmin esikoisohjaus Pahanhautoja, jonka tähtää Suomessa valkokankaille 4.3. Sundancen kilpailusarjassa nähtiin Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt, joka on kutsuttu myös Berliinin elokuvafestivaalille, ja saa Suomessa ensi-iltansa pääsiäisenä. Lisäksi huhtikuun alussa ensi-iltaan on tulossa Taneli Mustosen kauhuelokuva Twin – paha kaksonen

Kuten parhaillaan käynnissä oleva Sundance elokuvafestivaali sekä hienot kotimaisen elokuvan festivaaliuutiset pitkin viime vuotta osoittavat, suomalainen elokuva niittää parhaillaan huomiota ja arvostusta myös kansainvälisillä areenoilla. Toivomme että jatkossa poliitikot myös täällä kotimaassa osoittaisivat samaa arvostusta ihan konkreettisissa päätöksissään. Juhlapuheet ja jaksuhalit eivät elokuvakenttää elätä” toteaa Nyman.

Tässä listattuna elokuvien uudet ensi-iltapäivämäärät alkuvuoden elokuville:

70 on vain numero – 25.2.2022

Pahanhautoja – 4.3.2022                                                                                        

Twin – paha kaksonen 6.4.2022

Tytöt tytöt tytöt 14.4.2022

Kiljuset! – 2.9.2022

Kikka! – 12.10.2022

Skimbagirls – 20.1.2023

Teksti: Nordisk Film