Kategoriat
Netflix Suoratoistopalvelut

David Fincherin ohjaama Mank on kuvaus Hollywoodin kultakaudelta

David Fincher on luonut upean mestariteoksen. Hollywoodin kameleontti Gary Oldman nähdään Herman Mankiewiczin roolissa Netflixin tuottamassa elokuvassa. Fincherin teos nivoutuu Citizen Kanen käsikirjoituksen ympärille, mutta se kertoo paljon muustakin.

Ohjaaja kietoo tarinansa koko 1940-luvun Hollywoodin ympärille. Minusta Fincher on tehnyt aivan mahtavan valinnan kuvatessaan koko elokuvan mustavalkoisena. Kuvaaja Erik Messerschmidt on tehnyt valintoja, jotka tukevat aikakauteen täydellisesti sopivaa kerrontaa hienolla tavalla.

Elokuvassa Gary Oldmanin upea suoritus ei voi jättää ketään kylmäksi. Oldman todellakin todistaa olevansa yksi aikamme suurimmista näyttelijöistä. Mankin käsikirjoittaja Jack Fincherin teksti antaa Oldmanille mahdollisuuden liitää, eikä näyttelijä jätä mahdollisuutta käyttämättä. Ikävä kyllä Jack Fincher ei nähnyt uurastuksensa tuloksia, sillä hän kuoli jo vuonna 2003.

Niin kuin edellä mainitsin Mank ei keskity vain Orson Wellesin mestariteokseen, vaan kuvaa todella hienolla tavalla 1940-luvun Hollywoodia, ja studioiden toimintaa. Kiitos isäni olen ollut jo monien vuosien ajan juuri tuon aikakauden suuri ihailija. Mielestäni Mank luo hienon yleissilmäyksen tuohon Hollywoodin elokuvien ehdottomaan kultakauteen.

Tuon ajan elokuvastudioiden johtajilla oli todella suuri valta päättää siitä, mitä elokuvia suuri yleisö näki. mielestäni tämäkin näkökohta nostetaan hienolla tavalla esiin tässä teoksessa.

Väitän että Mankin kaltaisia projekteja ei tulla näkemään montaakaan tulevaisuudessa, sillä kaupallisuuden paineet tulevat kasvamaan valtavasti, eivätkä Mankin kaltaiset pienemmät elokuvat välttämättä pysy pinnalla tulevaisuudessa.

Mank saapuu Netflixiin 4.12.

Trailer: Netflix
Trailer: Movieclips Classic Trailers