Kategoriat
Elokuvat TV Yle

Tänään Yle Teemalla: Junk Head

Sisustussuunnittelija Takahide Hori väsäsi sekalaisesta rojusta kulttimaineeseen nousseen Junk Head –animaatioilmiön. Täysin ilman alan kokemusta aloittanut esikoisohjaaja hioi animaatiotaan reilut 7 vuotta. Junk Head sai Japanin ensi-iltansa maaliskuussa – ja nousi vuoden indie-hitiksi.

Epämääräinen tulevaisuus. Ihmiskunta on muuttunut steriiliksi. Maanalaisissa tunneleissa ja raunioissa elelee määritelmiä kaihtavia robotti- & rojuklaaneja. Elämä on taistelua – myös roboteille. Painemittarit väräjävät punaisella. Haasteita riittää joka hetkelle. Akuutista ahmimisesta tunnettuja anusmatoja tunkee esiin tunneleiden seinistä juuri silloin kun kaipaisi hetken rauhaisan robottista laatuaikaa.

Nyt täytyy myöntää, että en tiedä, mitä sanoisin. Ohjaaja Hori on onnistunut tekemään todella erikoisen elokuvan, joka vaatii aikaa, jotta sen ymmärtäisi.

Koska kyseessä on ohjaajan ensimmäinen tuotos, niin sille täytyy todellakin nostaa hattua. Elokuvan maailma on niin erikoinen ja omalaatuinen, että jo pelkästään sen suunnittelu on vienyt varmasti todella paljon aikaa.

Elokuvan hahmot puhuvat pääasiassa omaa kieltään, jota ei ilmeisesti ole tarkoituskaan ymmärtää, joten juoni ja sen ymmärtäminen perustuvat lähes kokonaan fyysiseen toimintaan.

Konseptin ymmärtämisessä menee hetki. Tuo aika kannattaa kuitenkin käyttää, sillä Junk Head on omalla tavallaan yksi parhaista viime vuosien elokuvista

Elokuva alkaa kello 22:00.

Trailer: Cinema Mondo

Tähdet: ****

Teksti: Juho Kojima

Juonikuvaus: Finnkino