Kategoriat
Elokuvat TV Yle

Tänään Yle Teemalla: Ilmestyskirja nyt – Final Cut

Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja. Nyt – Final Cut esitetään 40 vuotta alkuperäisen ensi-illan jälkeen restauroituna versiona. Kolmas, 183 minuuttia pitkä versio on restauroitu alkuperäisestä filminegatiivista 4K-kopioksi, mikä nostaa Oscar-palkitun Vittorio Storaron kuvauksen jälleen uudelle tasolle.

Dolby Atmos -miksauksen myötä äänisuunnittelu tunkeutuu luihin ja ytimiin. Kapteeni Willardin (Martin Sheen) jokimatka Saigonista kohti Kambodzaa näyttäytyy henkeäsalpaavan realistisena. Willard on saanut käskyn murhata seonnut eversti Kurtz (Marlon Brando), jonka epäillään menneen sodankäynnissään liian pitkälle. Kapteeni miehistöineen lähtee matkalle läpi painajaismaisen ja surrealistisen Vietnamin, kohti pimeyden sydäntä.

Oma mielipiteeni on, että tämä on yksi kaikkien aikojen sotaelokuvista, vaikka kyseessä onkin yksi erikoisimmista elokuvista, jonka olen nähnyt. Olen katsonut tämän version parikymmentä kertaa ja löydän siitä edelleen uusia puolia.

Samalla täytyy nöyränä myöntää, että jostain syystä minulle tuottaa vaikeuksia päästä elokuvan loppuun asti. Nautin todella paljon Martin Sheenin suorituksesta, mutta kun tulee Brandon vuoro astua näyttämölle, niin intoni lopahtaa. Luulen, että Brandon suoritus on minulle hieman liikaa.

Tässä kohtaa on pakko nostaa esille kaksi näyttelijää. He ovat Robert Duvall ja Harrison Ford. Duvallin esittämä täysin sekoboltsi eversti hakee vertaistaan. Tämä miekkonen diggaa napalmin tuoksusta aamuisin ja hänen pakkomielteensä on surffaus.

Elokuvassa piipahtaa myös melkoisen nuori Ford. Hänet nähdään hieman salaperäisenä armeijan tiedustelu-upseerina. Vaikka kyseessä onkin nuori Ford, niin tuolloin oli jo nähtävissä, että kyseessä on loistava näyttelijä.

Elokuva alkaa kello 21.05.

Trailer: Future Film

Tähdet: *****

Teksti: Juho kojima