Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Dogman

Luc Besson tekee paluun toimintapainotteisella kasvutarinalla elämän kolhimasta pojasta, joka löytää pelastuksen koirista ja rakkaudestaan niihin. Caleb Landry Jonesin tähdittämä elokuva esitettiin Venetsian elokuvajuhlien kilpailussa.

Tämä Bessonin uutuus yllätti ainakin minut, sillä se sisältää paljon muutakin kuin toimintaa. Elokuva pistää katsojan miettimään, miten toista ihmistä tulisi kohdella. Pieni poika joutuu isänsä ja veljensä kaltoinkohtelemaksi. Hänen ainoita ystäviään ovat koirat, jotka Douglas kouluttaa omaksi tehokkaaksi suojajoukoksi, jonka avulla Jonesin esittämä Douglas ryhtyy myös varastamaan rikkailta.

Douglasin elämää käydään läpi takautumien kautta. Besson kuljettaa katsojaa dragesiintyjien maailmasta aina rikollisuuden ja jengien maailmaan.

Samalla elokuva esittää kysymyksen siitä, miten esimerkiksi vammaisia kohdellaan Yhdysvalloissa, eikä annettu kuva ole kovinkaan kaunis. Douglas joutuu kohtaamaan todellisia vaikeuksia, mutta hän ottaa ne vastaan pää pystyssä ja valmiina taistoon.

Samalla tarina näyttää rankalla tavalla sen todellisuuden, johon niin moni vammainen törmää työtä hakiessaan, myös minä, koska käytän pyörätuolia aivan kuten Douglas. Sinulla voi olla todella hyvä koulutus, mutta kappas, koska käytät pyörätuolia, niin et oikein kelpaa mihinkään. Joskus kuitenkin yllättävä tilaisuus tulee eteen ja siihen on parasta tarttua heti. Douglas löysi laulamisen ja esiintymisen, minä elokuvat ja kriitikon hommat.

Caleb Landry Jones on roolissaan uskomaton. Hän kykenee samaan aikaan olemaan iloinen, surullinen, sydämellinen ja kylmä. Besson vaatii tähdeltään todella paljon, mutta Jones ottaa haasteen vastaan suorastaan hymyillen.

Sitten ne koirat, voi ne koirat. Elokuvassa nähtävät koirat ovat mainioita. Ne suojelevat isäntäänsä ja samalla ne vohkivat naapuruston arvoesineet.

En tullut elokuvaa katsoessani miettineeksi, olivatko kaikki siinä nähdyt karvatassut aitoja. vai oliko osa tietokoneen luomia, sillä ne olivat ehkä hieman liiankin täydellisiä.

Dogman on todellakin näkemisen arvoinen elokuva.

Tähdet: ****

Ensi-ilta: 03.11.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 115 min.

Ohjaus: Luc Besson

Käsikirjoitus: Luc Besson

Teksti: Juho Kojima