Kategoriat
Disney+ Nelonen Suoratoistopalvelut TV

Tänään Nelosella: Pixarin Inside Out

Oletko koskaan katsonut toista ihmistä ja miettinyt, mitä hänen mielessään oikein liikkuu? Disney-Pixarin animaatioelokuva Inside Out – mielen sopukoissa ottaa asiasta selvää.

Päämajassa – eli 11-vuotiaan Riley-tytön aivojen komentokeskuksessa – viisi tunnetta paiskii töitä urakalla. Viisikkoa johtaa Ilo (äänenä Minka Kuustonen), jonka tehtävä on varmistaa, että Riley tuntisi itsensä onnelliseksi. Pelko (äänenä Kari Ketonen) vastaa turvallisuudesta, Kiukku (äänenä Turkka Mastomäki) pitää huolta oikeudenmukaisuudesta ja Inho (äänenä Pamela Tola) estää myrkytykset – niin fyysisesti kuin sosiaalisesti. Suru (äänenä Tiina Weckström) ei ole ihan varma, mikä hänen tehtävänsä oikein on, eikä sitä suoraan sanoen tiedä kukaan muukaan.

Kun Rileyn perhe muuttaa uuteen, pelottavaan kaupunkiin, tunteet päättävät ottaa asiat käsittelyyn auttaakseen tytön läpi vaikean muutosvaiheen. Mutta kun Ilo ja Suru tempautuvat vahingossa syvälle Rileyn mielen syövereihin—ja vievät joitain ydinmuistoja mennessään—Pelko, Kiukku ja Inho ottavat vastahakoisesti ohjat. Ilon ja Surun tulee vaeltaa halki tuntemattomien seutujen—pitkäaikaismuistin, mielikuvitusmaan, abstraktin ajattelun ja unituotannon—yrittäessään epätoivoisesti päästä takaisin päämajaan ja Rileyn luo.

Kuva: ©2015 Disney Pixar. All rights reserved.

Inside Out on taattua Pixaria. Se on hauska, iloinen, surullinen, mutta ah, niin ihana. Animaatioelokuvien suurimmat mestarit ovat rakentaneet tarinan, joka toimii vuodesta toiseen. Parasta tarinassa on, että se sisältää ripauksen kaikkia tunteita, mutta lopussa ilo voittaa.

Tämä elokuva on mielestäni mainio poikkeus Pixarin tuotannossa, sillä se on suunnattu todella selvästi myös aikuisille. Itselleni tuli vahva tunne, että tekijät yrittävät opettaa meille aikuisille, kuinka lasta tulee kohdella, kun perhe on suurten muutosten keskellä.

Suomessa osataan dubbauksen jalo taito. Tälläkin kertaa näyttelijät on roolitettu juuri oikein. Omasta mielestäni ehdottomasti parhaan suorituksen tekee Kiukun roolissa kuultava Turkka Mastomäki. Hän on aivan mahtava!

Inside Out tänään Nelosella kello 16:30. Jos et pääse television ääreen, niin elokuva löytyy myös Disney+-palvelusta.

Trailer: Disney Suomi

Teksti: Juho Kojima