Kategoriat
Uncategorized

Raya ja viimeinen lohikäärme on henkeäsalpaavan kaunis tarina

Kauan sitten Kumandra-nimisessä fantasiamaassa, ihmiset ja lohikäärmeet elivät rinnakkain harmoniassa. Mutta kun paha voima uhkasi maata, lohikäärmeet uhrasivat itsensä pelastaakseen ihmiskunnan. Nyt, 500 vuotta myöhemmin, sama pahuus on tullut takaisin. Yksinäisen soturin Rayan tulee etsiä myyttinen viimeinen lohikäärme, joka pystyy yhdistämään hajonneen maan ja jakautuneen kansan. Matkallaan hän oppii, että maailman pelastamiseen tarvitaan muutakin kuin lohikäärme, nimittäin luottamusta ja yhteistyötä. Elokuvan ovat ohjanneet Don Hall ja Carlos López Estrada. Kaksikon tukena ovat olleet Paul Briggs ja John Ripa.

Raya ja viimeinen lohikäärme on hyvän mielen elokuva. Disneyn työryhmä on luonut maailman, joka tuo mieleen alkuperäisen Mulanin. Kun katsoin tätä animaatiota, niin mietin, minkä ihmeen takia Disney ei keskity enemmän tällaisten tarinoiden ja maailmojen luomiseen. Rayan maailma oli nimittäin juuri sellainen, johon on helppo hypätä mukaan, mikä tärkeintä kokonaisuus oli uskottava.

Itselleni jäi myös vahva vaikutelma siitä, että tämän elokuvan ilmapiiri nojaa tukevasti kiinalaiseen ja aasialaiseen kulttuuriin. Tämä onkin loistava idea, sillä se antaa tarinalle ja koko maailmalle todella vahvan ankkurin.

Raya oli todella hyvin koottu päähenkilö, jossa oli monta puolta. Hän oli todella herkkä, mutta samalla hän oli täynnä tulta ja tappuraa. Nuoresta tytöstä kasvaa vahva nainen, joka yrittää kasata hajonnutta kansaansa takaisin yhteen, vaikka helppoa se ei ole. Kelly Marie Tran lainaa äänensä Rayalle. Tuo onkin yksi suurimmista syistä siihen, että tämä tarina toimii näinkin hyvin.

As an evil force threatens the kingdom of Kumandra, it is up to warrior Raya to leave her Heart Lands home and track down the legendary last dragon to help stop the villainous Druun. © 2020 Disney. All Rights Reserved.

Mainiota tukea Tranille antaa viimeisen lohikäärmeen Sisun roolissa kuultava Awkwafina, jonka räjähtelevän kupliva persoona antaa tuolle elämää täynnä olevalle, mutta hiukan höpölle lohikäärmeelle juuri sopivasti potkua.

Raya ja viimeinen lohikäärme antaa pandemian keskellä oleville ihmisille kipeästi kaivattua iloa ja valoa. Disneyn sivujen mukaan elokuva onkin tehty kotoa käsin, koska rajoitusten takia tekijät eivät ole voineet kokoontua yhteen entiseen malliin. Disneyn elokuvien korkeasta laadusta kertoo omaa kieltään sekin, että normaalista poikkeava tekotapa ei näy lopputuloksessa, ei sitten yhtään.

Olen itse sitä mieltä, että tämä elokuva on ehdottomasti yksi Disneyn kaikkien aikojen parhaista. Voi, kun olisikin hienoa, jos jokainen yhtiön tuotos yltäisi tälle tasolle.

Elokuva on katsottavissa niissä teattereissa, joita rajoitukset eivät ole sulkeneet. Sen voi katsoa myös Disney+-palvelussa, jossa se on tarjolla Premier Accessin kautta, jolloin hinnaksi tulee 21,99 €.

Trailer: Disney Suomi

Teksti: Juho Kojima