Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Nyt teattereissa: Holy Spider

Elokuvastaan Raja (Gräns) lukuisia palkintoja keränneen Ali Abbasin uusi elokuva Holy Spider pohjautuu tositarinaan Iranin pyhässä kaupungissa Mašhadissa 2000-luvun alussa tehdyistä seksityöläisten murhista. Sankarina itseään pitävä murhaaja ajatteli suorittavansa Jumalalta saamaansa tehtävää. Häntä tutkivaa toimittajaa esittävä Zar Amir Ebrahimi palkittiin parhaan naisnäyttelijän palkinnolla Cannesin elokuvajuhlilla.

Tämä elokuva on yksi viime vuosien parhaista. Se käsittelee satuttavalla tavalla naisten asemaa ja oikeuksia Iranissa. Uskotaanko tai suojellaanko naisia. Vastaus molempiin kysymyksiin on tiettyyn rajaan asti kyllä. Toisaalta Iran on täysin miesten hallitsema yhteiskunta, ja se näkyy kaikessa

Kun elokuvassa murhataan naisia, niin tuli tunne, että ilman naistoimittajan sinnikkyyttä ja päättäväisyyttä paikallinen poliisi ei olisi jaksanut kiinnostua koko asiasta. Elokuvassa murhaaja kokee suorittavansa pyhää tehtävää, johon hänellä on korkeimman siunaus. Hän myös luottaa siihen, ettei kukaan tee asialle mitään, koska miehet puolustavat miehiä.

Pääosassa nähtävä Zar Amir Ebrahimi tekee todella hienoa työtä. Hän on samaan aikaan hyvin herkkä ja vahva. Hän antaa tiukalle oikeustaistelulle tietyllä kasvot, vaikka kyse ei olekaan suoraan hänestä, mutta hänen roolihahmonsa taistelee viimeiseen saakka totuuden puolesta.

Suomalaisena kriitikkona otan aina erilaiset elokuvat ilolla vastaan, koska ne tuovat tuulahduksen toisista kulttuureista. Kannustan kaikkia katsomaan tämän elokuvan, koska se avaa katsojan eteen haastavan, mutta kiinnostavan haasteen.

Trailer: Future Film

Tähdet: *****

Teksti: Juho Kojima