Kategoriat
Amazon Prime Artikkelit Suoratoistopalvelut

Mietteitä ja pohdintaa Star Trek: Picardin kolmannesta kaudesta

Heti näin aluksi haluan todeta, että tämä artikkeli ei ole Star Trek Picardin kolmannen kauden arvostelu, vaan lähinnä oma tapani purkaa ajatuksiani ”paperille”.

Kun muutama vuosi sitten kuulin, että itse legenda kapteeni Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) palaa ruuduillemme, olin todella innoissani. sitten aloin kuulla huolestuttavia tietoja siitä, että sarjassa nähtävä Picard ei olisi se rakastamani hahmo, vaan jotain ihan muuta. Ajattelin kuitenkin toiveikkaana, että nuo tiedot eivät pitäisi paikkaansa.

Sitten uuden sarjan ensimmäinen jakso julkaistiin Amazon Prime Videolle, ja pahimmat pelkoni kävivät toteen. En meinannut tunnistaa koko sarjaa Star Trekin universumiin kuuluvaksi, eikä Picard ollut enää Picard, vaan ihan joku toinen henkilö. Sarjasta puuttuivat melkein kaikki entisestä kapteenista tai Uudesta sukupolvesta muistuttavat elementit.

Päätin, etten katso tuota sarjaa ikinä. Päätökseni piti melkein näihin päiviin saakka. Jokin aika sitten alkoi kuulua rohkaisevia tietoja siitä, että Star Trek Picardin kurssia ollaan muuttamassa jyrkästi. Kolmannella kaudella tultaisiin näkemään The Next Generation -sarjasta tuttuja hahmoja. Huokaisin syvään helpotuksesta. Päätin, että nyt katson jokaisen jakson.

Picardin kolmatta kautta on nyt takana neljä jaksoa, ja näin fanina on pakko todeta, että olen enemmän kuin tyytyväinen näkemääni.

Patrick Stewart ja Jonathan Frakes. Kuva: Paramount/CBS.

Nyt amiraalin arvoon kohonnut Picard saa kiireellisen avunpyynnön vanhalta ihastukseltaan Beverly Crusherilta (Gates McFadden). Tuo hajanainen ja vaurioitunut viesti vetää Picardin mukaan seikkailuun, joka sisältää vaaroja paljastuksia ja salaisuuksia entisen kapteenin menneisyydestä.

Parasta tässä uudessa kaudessa on, että se kunnioittaa juuriaan, eikä heitä niitä suoraan roskakoppaan, mutta samalla Picard ja muut tähtilaivaston veteraanit saavat kuitenkin huomata, että he ovat jäämässä historiaan, kun innokas nuoriso ottaa oman paikkansa tähtilaivaston komentosilloilla.

Ehkä hieman yllättäen Picardin kolmannen kauden tarina tuntuu keskittyvän Crusherin pojan Jackin (Ed Speleers) ympärille. Beverlyllä onkin melkoinen yllätys Jean-Lucille. Tuo yllätys saakin Picardin maailman sekaisin, eikä mikään ihme.

Salaperäinen Vadic (Amanda Plummer) on nuoren Jackin perässä, eivätkä hänen tarkoitusperänsä ole positiivisia. Vadicilla on käytössään todella tehokas alus, joka suorastaan murjoo Titan-alusta, jonka kyydissä Picard kumppaneineen matkaa vaaroja päin. Vadic on kyllä ihan mielenkiintoinen ja tehokas pahis, mutta sarjan uutta tuotantokautta on kuitenkin nähty jo neljän jakson verran, niin alkaisin jo vähitellen kaipaamaan hahmolle taustatarinaa.

Koska en ole katsonut Star Trek Picardia ennen tätä kolmatta kautta kuin ehkä kaksi jaksoa, niin minulle tuli melkoisena yllätyksenä, että Voyagerista tuttu Seven of Nine (Jeri Ryan) on löytänyt paikan tästä sarjasta, mutta hahmohan toimii todella hyvin.

Patrick Stewart, Jonathan Frakes ja Jeri Ryan. Kuva: Paramount/CBS.

Sitten tämän uuden kauden parhaan osa-alueen kimppuun. William Rikerin (Jonathan Frakes) ja Picardin välinen yhteys ja ystävyys on edelleen täyttä kultaa. Nyt siihen on onneksi uskallettu tuoda melkoisesti särmää. Vaikka Picard onkin Rikerin entinen esimies, niin Riker uskaltaa nyt näyttää ystävälleen kaapin paikan, tarvittaessa. Stewartin ja Frakesin yhteistyötä on mahtavaa seurata, koska se on niin vaivatonta. Siinä näkyy kaksikon vuosikymmenten aikana kulkema yhteinen matka. Heillä näytti olevan yhdessä todella hauskaa.

Näin Star Trek fanina täytyy sanoa, että arvostan tapaa, jolla tämä Picardin kolmas kausi ammentaa vaikutteita historiasta. Käytössä on säveltäjämestari Jerry Goldsmithin tuttu ja turvallinen musikaalinen tyyli, joka tukeutuu pitkälti vuonna 1996 ilmestyneen Star Trek: First Contact elokuvan teemoihin ja tunnelmaan. Tuota upeaa musiikkia kuunnellessa muutama kyynel pääsi vierähtämään poskelle. Jerry, olet kyllä melkoinen maestro.

Toinen Picardin kolmannen kauden yksityiskohta, joka pääsi yllättämään oli se, miten paljon esimerkiksi Titanin komentosillan arkkitehtuuri ja sisustus muistuttivat Star Trek: Tuntematon maa elokuvan tyyliä. Se on todella hienoa, sillä tuossa elokuvassa näytelleen Christopher Plummerin tytär Amanda näyttelee Vadicin roolissa!

Muutenkin kolmannen kauden tyyli ja tunnelma saa ainakin minut todella hyvälle tuulelle, koska siinä on tarpeeksi tuttua ja turvallista, mutta myös uutta ja tuntematonta. Picard saa minulta 5 tähteä ja todella vahvan katselusuosituksen.

Trailer: Paramount Plus

Teksti: Juho Kojima