Kategoriat
Artikkelit

Brendan Fraser ja Michelle Yeoh voittivat pääosa-Oscarit

Näyttelijöille jaettavien Oscareiden kohdalla koettiin mielestäni kaksi yllätystä. Toista toivoinkin, mutta toinen tuli täysin puskista.

Otetaanpa ensin käsittelyyn naissivuosan palkinto, jonka sai elokuvassa Everything Everywhere All at Once nähty Jamie Lee Curtis. Curtis näytteli erittäin tiukkaa verovirkalijaa Deirdre Beaubeirdreta. Myönnän heti, etten ollut innostunut kyseisen elokuvan ideasta, mutta näyttelijöiden suoritukset jäivät mieleen, ja Curtis on tästä paras esimerkki. Rooli antoi hänelle mahdollisuuden käyttää kaikkia taitojaan, sillä Everything Everywhere All At Once sisältää draamaa, komediaa ja toimintaa. Curtis tarjoaa eniten tuota draamaa, mutta häneltähän sujuu myös esimerkiksi komedia mainiosti.

Jamie Lee Curtisin voitto oli se yllätys, joka tuli ainakin minulle täysin puskista, sillä etukäteen tämä kategoria oli merkattu varmaksi voitoksi Angela Bassettille, joka nähtiin elokuvassa Black Panther: Wakanda Forever.

Naispääosan Oscarin nappasi Michelle Yeoh, joka nähtiin tietenkin myös elokuvassa Everything Everywhere All At Once. Hän näytteli Evelyn Wangia, joka pyörittää talousvaikeuksissa olevaa pesulaa. Yhtäkkiä hän joutuu keskelle eri ulottuvuuksiin ulottuvaa seikkailua, joka pistää sekä Evelynin että katsojan pään pyörälle. Myös Yeohin rooli asettaa isoja haasteita, mutta todella kokenut näyttelijä vastaa haasteeseen terävästi. Yeoh pääsee käyttämään mittavaa kokemustaan kamppailulajien parista ja siinä hän on täysin pitelemätön. Hän todellakin ansaitsi Oscarinsa.

Tässäkin kategoriassa ennakkosuosikki jäi ilman palkintoa, sillä selvänä ennakkosuosikkina pidettiin elokuvassa Tár nähtyä Cate Blanchett.  

Ke Huy Quan backstage during the live ABC telecast of the 95th Oscars® at Dolby® Theatre at Ovation Hollywood on Sunday, March 12, 2023. ©A.M.P.A.S

Parhaan miessivuosan Oscarin nappasi täysin odotetusti Curtisin ja Yeohin kanssa samassa elokuvassa nähty Ke Huy Quan, joka nähtiin Evelyn Wangin aviomiehen Waymondin roolissa. Hänet muistetaan tietenkin myös Short Roundin roolista elokuvassa Indiana Jones ja tuomion temppeli, joka ilmestyi vuonna 1984. Nyt sanon jotain kiistanalaista. En väitä, että Ke Huy Quan ei olisi ansainnut voittoaan, mutta uskallan sanoa, että hänen voittonsa varmistettiin tunteisiin vetoavalla ja todella hyvin rakennetulla kampanjalla, joka perustui massiiviseen medianäkyvyyteen. Muilla ehdokkailla ei tainnut olla paljon mahdollisuuksia.

Parhaan miespääosan pystin nappasi elokuvassa The Whale nähty Brendan Fraser, joka näytteli valtavan ylipainonsa takia kärsivää ja kuolevaa opettajaa Charlieta. Tilannettaan häpeävä mies salaa kuntonsa lähes kaikilta, mutta eräänä päivänä hänen tyttärensä saapuu paikalle. Tästä alkaa tapahtumasarja, joka johtaa odottamattomiin tuloksiin. Fraser tekee uskomattoman upean ja suorastaan liikuttavan suorituksen.

Teksti: Juho Kojima