Kategoriat
Elokuvat Sub TV

Maikkari tarjoaa tänään Stanley Kubrickin klassikon

Stanley Kubrickin legendaarinen sotaelokuva Full Metal Jacket nähdään tänään tiistaina Avalla. Olen aina ollut kahta mieltä tästä vuonna 1987 valmistuneesta elokuvasta. Vietnamin sodan aikaan sijoittuvan klassikon pääosissa nähdään Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D’Onofrio ja Lee Ermey.

Stanley Kubrick jakoi elokuvansa kahteen osaan. Full Metal Jacketin ensimmäinen puolisko kuvaa kovaa ja armotonta koulutusta, johon nuoret miehet joutuvat ennen lähtöään Vietnamiin. Merijalkaväen kouluttuja kersantti Hartman (Lee Ermey) on mies, joka ei anna yhtään armoa. Hartman saa käsiinsä uuden joukon kokelaita ja hän valitsee raivonsa kohteeksi erityisesti alokas Pylen (Vincent D’Onofrio), joka ei selviä annetuista tehtävistä. Tämä kaksikko ajautuu taisteluun, jolla on hurjat seuraukset.

Elokuvan toinen puolisko keskittyy kersantti Davisin toimintaan sotakirjeenvaihtajana Vietnamissa. Mathew Modinen esittämän hahmon seikkailut eivät jostain syystä jaksaneet kiinnostaa minua. Niistä puuttuu koulutusvaiheen energia.

Tämän klassikon ehdottomasti parasta antia on Ermeyn suoritus. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että hänen ei periaatteessa tarvinnut näytellä, koska Ermey oli aiemmin toiminut Yhdysvaltain merijalkaväen kouluttajana, joten inspiraatiota ainakin löytyi.

D’Onofrio ja Ermey muodostavat loistavan parivaljakon. Hartman suorastaan pahoinpitelee alokas Pylea, joka yrittää kestää kohtalonsa urheasti, mutta kaikella on rajansa. Kaksikon suorituksen taso hipoo lähes hulluuden rajoja.

Full Metal Jacket tänään kello 22.35

Trailer: SuperSubject20

Teksti: Juho Kojima