Kategoriat
Digitaaliset ensi-illat Disney+ Elokuvat Nyt Teatterissa Suoratoistopalvelut

Marvelin Black Widow oli yllättävän viihdyttävä, mutta ongelmiakin löytyi

Black Widow on vuonna 2021 ensi-iltansa saanut Marvel Comicsin sarjakuvahahmoon Musta leski perustuva supersankari- ja vakoiluelokuva. Se on Marvel Cinematic Universen (MCU) 24. elokuva ja neljännen vaiheen ensimmäinen elokuva. Elokuvan ohjasi Cate Shortland. Pääosissa nähdään Scarlett Johansson, Florence Pugh, David Harbour, O-T Fagbenle, William Hurt, Ray Winstone ja Rachel Weisz. Black Widow kertoo Natasha Romanoffin kohtaamisesta oman menneisyytensä kanssa.

Marvel onnistui luomaan kiinnostavan kokonaisuuden, joka yhdistelee tuttua mäiskintää ja räjähtävää toimintaa. Tällä kertaa voin kuitenkin ilokseni todeta myös, että elokuvassa oli inhimillinen ja koskettava tarina. Kokonaisuus kuitenkin alkaa rakoilla, kun tutkaillaan Black Widowin pahiksia, jotka ovat todella pahvisia,

Parasta tässä elokuvassa on ehdottomasti tapa, jolla Romanoffin perheen tarinaa käsitellään. Siinä käytetään huumoria, mutta hommaa ei kuitenkaan lyödä missään vaiheessa läskiksi. Tämä perhe on täynnä yllätyksiä, jotka on toteutettu Marvelin tapaan, mutta kaikella on silti vankka ja inhimillinen perusta.

Omat sympatiani olivat Natashan isän Alexein puolella. Ei varmasti ole helppoa olla ikääntyvä superroisto ja samalla yrittää setviä oman perheen kiistoja ja jänniteitä. Alexein roolissa nähtävä David Harbour teki loistavaa työtä. Ihan samaa ei ikävä kyllä voi todeta Weiszista, joka nähdään tämän haastavan perheen äitinä. Weiszin kohdalla minusta tuntui, että hän kävi kuittaamassa palkkansa ja otti sen jälkeen henkisesti hatkat.

(L-R): Black Widow/Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) and Yelena (Florence Pugh) in Marvel Studios’ BLACK WIDOW, in theaters and on Disney+ with Premier Access. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Perheen tyttäret Natasha ja Yelena olivat loistava parivaljakko. Florence Pughin näyttelemä Yelena tarjoaa Natashalle ja varsinkin Scarlett Johanssonnille sopivan vastavoiman, joka pakottaa Scarlettiin nostamaan suorituksensa uudelle tasolle. Natasha on hahmo, joka kaipaa ympärilleen tukea muilta Avengereilta. Tälläkin kertaa sitä olisi kaivattu, vaikka elokuvan lopussa nähtävät tapahtumat täydentävät tuota tyhjiötä hienolla tavalla.

Sitten ne roistot ja geneeriseksi yltyvä mäiskintä. Black Widowin pahiksena nähdään Ray Winstonen esittämä Dreykov, joka aikoinaan koulutti Natashan. Dreykov on hahmo, jolla ei oikeastaan ole paljonkaan merkitystä. Hän uhkailee ja murisee, mutta siihen se sitten jääkin. Winstonea käy suorastaan sääliksi, sillä rooli ei tunnu tarjoavan pienintäkään haastetta.

Dreykovin käskyläisenä nähdään Taskmaster (Olga Kurylenko), joka vilahtaa muutamassa tappelukohtauksessa. Koko hahmo on elokuvan kannalta täysin merkityksetön.

Marvelin pahin moka Black Widowin kohdalla on kuitenkin elokuvan lopussa nähtävä taistelukohtaus, joka on toisintoa jokaisesta Marvelin tuotoksesta. Vain hahmot ja paikka on vaihdettu. Tällä kertaa voin aidosti sanoa, että tuo aivan turha mäiskintä pilasi hyvän tarinan, eikö Marvel ikinä opi.

Black Widow on nyt elokuvateattereissa. Elokuvan voi myös katsoa Disney+ -suoratoistopalvelusta, jolloin sen hinnaksi tulee 21,99.

Trailer: Disney Suomi

Teksti: Juho Kojima