Nyt se täytyy sanoa ääneen, jos ihmeitä ei tapahdu, niin ensi vuonna ei paljon uusia elokuvia nähdä, sillä Yhdysvaltain näyttelijöitä edustavan SAG-AFTRAN lakon tilanne näyttää todella huonolta.
Hollywoodin studioita edustava AMPTP ja SAG neuvottelivat koko viikonlopun, joka olikin hyvä merkki siitä, että sopu saattaisi olla näköpiirissä, mutta sitten SAG-AFTRAN eilinen ulostulo toi mustia pilviä horisonttiin. Lausunnon mukaan osapuolten näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan tärkeimpien kysymysten osalta, joten tilanne on edelleen jumissa.
SAG-AFTRA pyysikin jäsenistöään osallistumaan mielenosoituksiin ja muihin lakkoa tukeviin toimintoihin aktiivisesti, jotta paine vastapuolta kohtaan pysyisi kovana.
Olen viime aikoina katsonut ja kuunnellut monenlaista sisältöä tähän lakkoon liittyen. On täysin selvää, että SAG-AFTRA taistelee tärkeiden asioiden puolesta. Tuolle listalle kuuluvat esimerkiksi palkankorotukset, oikeus sairausvakuutukseen, tekoälyn asema ja tulonjako studioiden ja näyttelijöiden kesken.
Kun näyttelijöiden edustajia kuuntelee, niin välillä ei voi välttyä kysymykseltä, mikä on heidän lopullinen tavoitteensa. On täysin selvää, että kumpikin osapuoli joutuu antamaan periksi, mutta näyttelijöitä tuntuu vaivaavan kaksi asiaa.
Ensinnäkin SAG-AFTRAN viimeaikaiset ulostulot ovat tuntuneet hieman oudoilta. Ensin liitto neuvoi jäsenistöään, miten Halloweenin juhliin tulisi pukeutua. Tämä ohje ei ollutkaan mieleinen kaikille jäsenille, vaan aiheutti kitkerää palautetta. AMPTP:n toimistolla saatettiin hieraista silmiä muutaman kerran, että minkälaisen porukan kanssa me oikein neuvottelemme.
On tietenkin täysin selvää, että SAG-AFTRAN neuvottelijat pyytävät tukea liitoon jäseniltä, mutta luulisi, että sen voisi tehdä sisäisen viestinnän kautta, koska omasta mielestäni julkinen jäsenistön ohjaaminen kielii liiton sisäisestä epävarmuudesta, joka puolestaan osoittaa AMPTP:n olevan vahvoilla.
Toinen asia, joka minua mietityttää on, että ajat ovat muuttuneet, eikä vanhaan ole enää tarjolla paluulippuja. Tämä on tosiasia, joka SAG-AFTRAN kannattaa pitää mielessä. On täysin selvää, että esimerkiksi tekoäly on tullut jäädäkseen, ja kohta valkokankaalla nähdään yhä enemmän tietokoneella luotuja näyttelijöitä, joka puolestaan vähentää oikeiden näyttelijöiden töitä.
Uskon, että tulevaisuudessa superpalkoilla hellittyjen näyttelijöiden määrä tulee vähentymään, koska suurien tuotantojen määrä tulee tippumaan isosti. Kun budjetit supistuvat, niin jokaiselle jää pienempi pala kakkua, joka tarkoittaa, että tavallisen minimipalkalla työskentelevän näyttelijän tilipussi ohenee entisestään. Voidaankin täten kysyä, miten pitkään Hollywood pystyy toimimaan nykyisellä mallillaan, koska kohta kukaan ei halua alalle töihin.
Studioiden on myös ymmärrettävä tuo. Niiden on oltava valmiita jakamaan isompi osa kakustaan.
Luulen, että studiot ovat tukeutuneet liikaa malliin/ajatukseen, jossa erilaiset suoratoistopalvelut tuovat helppoa rahaa tilaajamallin kautta, mutta todellisuus on osoittanut, että nuo palvelut myös imevät valtavan summan rahaa. Sen vuoksi palveluihin on ryhdytty tuomaan mainoksia, jotta me tuottaisivat voittoa.
Se tärkein muistettava asia studioiden kannalta on kuitenkin, että ilman näyttelijöitä, eli SAG-AFTRAA, uusia elokuvia tai sarjoja ei synny, joka tarkoittaa studioiden kannalta valtavia tappiota. Sitä ne tuskin haluavat, joten neuvottelupöytään mars mars!
Teksti: Juho Kojima
Lähde: ScreenDaily