Kategoriat
Suomi Uutiset

Joonas Berghällin uusi elokuva on Punkkisota

Jussi-voittaja dokumentin Miesten vuoro ja Miehiä ja poikia -elokuvan tuottanut Oktober Oy tuo valkokankaille Joonas Berghällin ohjaaman vaikuttavan ja koskettavan elokuvan Punkkisota, joka kertoo globaalista punkkitautiepidemiasta. Dokumenttielokuvan suunniteltu ensi-ilta on 9.4. ja siitä on julkaistu traileri. 

Dokumenttielokuvassa ohjaaja Berghäll etsii vastausta siihen, miksi globaalia punkkitautiepidemiaa ei pysäytetä ja miksi maailma kieltää epidemian todellisen vakavuuden. Henkilökohtaiseksi tarinan tekee se, että Joonas sairastaa itse vakavaa kroonista borrelioosia.

”Kun lähdin tekemään tätä elokuvaa, kuvittelin että kyse on harvinaisesta sairaudesta. Opin, että punkkien välittämät taudit koskettavat satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. Saattaa olla, että tämä on seuraava pandemia. Ohjaajana minulle oli tärkeää, että pystyin keskustelemaan aiheesta maailman huippututkijoiden ja lääkärien kanssa. Ihmisenä, mieleenpainuvimmat ja koskettavimmat hetket löytyvät kohtaamisista lukemattomien potilaiden kanssa,” kertoo ohjaaja Joonas Berghäll.

Joonas Berghäll matkustaa elokuvassa Saksaan, Yhdysvaltoihin, Italiaan ja Ranskaan tautiin sairastuneiden ihmisten luokse, jotka kukin painivat sairauden parissa. Hän tapaa matkallaan useita kohtalotovereitaan, paikallisia lääkäreitä sekä maailman johtavia asiantuntijoita. Hän kuulee pysäyttäviä tarinoita, selvittää parannuskeinoja sairauteen ja etsii kiihkeästi vastausta siihen, miksi globaalin punkkitautiepidemian pysäyttämiseksi ei toimita maailmalla tehokkaammin. Sairautta ei oteta tarpeeksi vakavasti ja kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat kärsimään saamatta asianmukaista ja riittävää hoitoa. Lopputulos on ajankohtainen tarina terveydenhuollon ongelmakohdista, ihmisoikeuksista ja taistelusta sairautta vastaan. Elokuvaa on kuvattu Suomessa, Saksassa, Puolassa, Ranskassa, Italiassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Yhdysvalloissa.

Joonas Berghäll on suomalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hänen aiempia töitään ovat muun muassa Miesten vuoro (2010), Äidin toive (2015) sekä Miehiä ja poikia (2019). Berghäll on tuotantoyhtiö Oktoberin tuottaja ja yksi omistajista.

Elokuvan on käsikirjoittaneet ja tuottaneet Joonas Berghäll ja Satu Majava. Kuvauksesta vastaavat, Pini Hellstedt, Tuomo Hutri, Marita Hällfors sekä Lars Skree. Lars Skree on maailmanlaajuisesti alansa ehdotonta kärkeä. Lukemattomia kertoja palkittu Skree tunnetaan esimerkiksi elokuvista Armadillo ja Act of Killing. Elokuvan musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa tanskalainen Lars von Trierin äänisuunnittelijana tunnettu Kristian Eidnes Andersen. Elokuvan on tuottanut Oktober Oy.

Elokuvan ensi-ilta elokuvateattereissa kautta Suomen keväällä 2021.

Trailer: OktoberFI

Teksti: Baloa Pictures Oy