Kategoriat
Suomi Uutiset

Hamaguchi ja muut arthouse-elokuvan huiput Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin (19.-29.9.) ensimmäiset ohjelmistopoiminnat ovat Cannesin, Venetsian ja Sodankylän elokuvajuhlien suosikkeja, joita ei elokuvateattereiden normaaliohjelmistoon saada.

Japanilaisen nykyelokuvan huippunimen Ryûsuke Hamaguchin (parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-voittaja ja Cannes-palkittu Drive My Car, R&A 2021) Venetsian elokuvajuhlilla esitelty uutuus Evil Does Not Exist sijoittuu upeasta luonnostaan tunnettuun japanilaiseen pikkukaupunkiin. Idylli alkaa säröillä, kun suuryritys saapuu esittelemään suunnitelmiaan luksusmatkailijoiden vaativaan makuun rakennettavasta leirintäalueesta dollarinkuvat silmissään. Hamaguchi kertoo tarinansa hienovaraisesti, mutta virkistävän äkkivääriä käänteitä ja lempeän huumorin hetkiä unohtamatta.

Berliinin elokuvajuhlien Kultaisella karhulla palkitun Radu Juden (Bad Luck Banging or Loony Porn, R&A 2021) uutuus on tymäkkää sekoilua terävään satiiriin yhdistävä Do Not Expect Too Much from the End of the World. Huikea genrehybridi kertoo tuotantoassistenttina ympäri Bukarestia ajavasta Angelasta, joka sylkee kirosanoja ja kuvaa outoja TikTok-videoita kaljun avatar-hahmonsa Bobitan nimissä. Bobita on Romaniaan paenneen ja sittemmin pidätetyn toksisen maskuliinisuuden ruumiillistuman, Andrew Taten, kaveri. Happoisen hauska uutuus sementoi Radu Juden asemaa ainutlaatuisen lahjakkaana ja provosoivana elokuvantekijänä.

Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -sarjassa maailmanensi-iltansa saanut tuleva kulttiklassikko The Delinquents on vetävä yhdistelmä notkeaa rikosdraamaa ja surrealistisille kierroksille yltyvää eksistentiaalista fantasiaa. ”Jos Pedro Almodóvar ja Eric Rohmer ohjaisivat yhdessä mutkikkaan rikosvyyhden, se voisi näyttää tältä”, The Guardian kiteytti viiden tähden arvionsa. Kaksinkertaisen Kultainen karhu -ehdokkaan Rodrigo Morenon (The Custodian, A Mysterious World) ihanan sekopäinen ryöstötarina kertoo keski-ikäisistä pankkivirkailijoista, jotka päättävät ennemmin kääntää pankkinsa ja istua tuomionsa kuin kuivahtaa tappavan tylsässä työssään seuraavat 25 vuotta.

Itävaltalaisen elokuvan jättiläisen, Ulrich Seidlin tuottama Veni Vidi Vici on morbidi musta komedia itsensä lain ja moraalin yläpuolelle nostavista miljardööreistä. Maynardsin upporikas perhe nauttii metsästyksestä – mutta ei tahdo vahingoittaa eläimiä… Hurmeinen moraliteetti iskee terävästi silmää niin Ruben Östlundin kuin Catherine Breillatin suuntaan.

R&A:n yleisö pääsee nauttimaan myös juuri päättyneiden Sodankylän elokuvajuhlien suosikeista. Dag Johan Haugerudin Sex piirtää viihdyttävän kuvan skandinaavisesta mielenmaisemasta David Bowiesta uneksivan nuohoojan ja tämän kollegan kautta. Turkkilaisen Selman Nacarin tyylikäs toinen pitkä ohjaustyö Hesitation Wound on korruption ytimeen pureutuva oikeussalidraama.

37. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaali hurmaa 19.-29.9.2024. Sarjakortit ovat nyt myynnissä ennakko-ostajan tarjoushintaan: Hurmio (5 lippua 55 €), Paratiisi (12 lippua 112 €) ja Euforia (20 lippua 180 €).

Festivaalin koko ohjelmisto julkaistaan 5.9.

Teksti: Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa