Kategoriat
Digitaaliset ensi-illat Disney+ Elokuvat Suoratoistopalvelut

Esittelyssä Chloé Zhaon Nomadland

Nomadland kertoo Fernista (Frances McDormand), joka elää kiertolaisen elämää. Hän jäi työttömäksi vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen. Siitä lähtien hän on kiertänyt pätkätöiden perässä osavaltiosta toiseen. Nomadin elämä ei ole helppoa, mutta Fern tekee parhaansa, eikä lannistu. Chloé Zhaon ohjaama elokuva on jo voittanut useita palkintoja ja se on ehdolla tämän vuoden Oscar-gaalassa useassa kategoriassa.

Käytetyssä pakettiautossa asuvan Fernin rooli on todella haastava, ja McDormand tekee sen upeasti, joten hän on todellakin ansainnut saamansa ehdokkuuden parhaasta pääosasta tulevassa Oscar-gaalassa.

McDormandin hienosta suorituksesta huolimatta tämä elokuva ei täyttänyt korkeita odotuksiani. Ne olivat korkealla, koska elokuva oli voittanut jo useita palkintoja. Jouduin kuitenkin tietyllä tavalla pettymään. En ole koskaan oikein syttynyt elokuvista, joiden tempo on todella hidas. Oikeastaan ainoa syy, minkä vuoksi jaksoin katsoa elokuvan kokonaan oli McDormandin suoritus.

Toisaalta ymmärrän oikein hyvin, miksi Chloé Zhao on Oscar-gaalassa ehdolla parhaasta ohjauksesta, sillä Nomadland käsittelee yhteiskunnallisesti todella vaikeaa aihetta, ja Zhao onnistuu lähestymään sitä todella pehmeästi, mutta samalla niin, että katsoja joutuu todellakin kohtaamaan haastavan elokuvan silmästä silmään. Oscar-gaalassa tällaisilla elokuvilla on tapana menestyä.

Mutta en kuitenkaan voi mitään sille tunteelle, että Zhao tiesi jo elokuvaa tehdessään, että nyt hänellä on käsissään kultakimpale, jolla voi ansaita ison kasan palkintoja. Silloin, kun elokuvaa lähdetään tekemään tuo ajatus johtotähtenä, niin se näkyy yleensä liikaa lopputuloksessa, ja oma mielipiteeni on, että Nomadlandin kohdalla näin on päässyt käymään.

Elokuva saapuu Disney+:lle 30. huhtikuuta.

Trailer Searchlight Pictures

Teksti: Juho Kojima