Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Tunturin tarina

Tunturin tarina täydentää Metsän tarinan ja Järven tarinan aloittaman, luonnosta ja ihmisen luontomytologiasta kertovien elokuvien kokonaisuuden.

Tunturin tarina vie katsojat läpi Lapin erämaiden, aina Pohjoiselle jäämerelle asti, missä tunturit laskeutuvat meren syleilyyn. Se on myyttinen kertomus, jonka tarina alkaa miljardien vuosien takaa, aikakaudelta, jolloin maaplaneetan ensimmäiset vuoret syntyivät. Elokuvassa eläimet kuten karhu, kärppä, riekko ja tunturipöllö saavat näkyvän roolin. Muita keskeisiä eläimiä ovat mm. ahma, poro, ryhävalas, kettu, lapinpöllö ja kotkat. Tarina kertoo kuhunkin eläimeen liittyvistä uskomuksista ja tarinoista, mutta myös ihmisen suhteesta luontoon ja eläimeen.

Elokuva oli todella vaikuttava kokemus. Säveltäjä Panu Aalto on loihtinut elokuvaan maagisen kaunista musiikkia, joka täydentää kuvakerrontaa hienosti. Ohjaaja Marko Röhr on kokonaisvaltaisen kerronnan mestari. Katsojaa kuljetaan läpi Lapin tuntureiden kokemien vuodenaikojen läpi tarinoiden ja kauniiden kuvien avulla.

Elokuvassa kuultavista lauluista vastaa Tuuletar-yhtye, jonka esitykset saavat suorastaan kyynelet virtaamaan.

Kuvauspaikka Salloaivi, Suomen ja Norjan rajalla. Kuva: Kristiina Johansson, MRP Matila Röhr Productions.

Oikeastaan ainoa asia, jota elokuvassa karsastin, oli kertojan käyttö. Ymmärrän, jos joku kohottelee kulmiaan tälle kommentille. Peter Franzen hoitaa hommansa todella hyvin, mutta minusta kertojan ääni rikkoi kuvakerronnan taian. En itsekkään osaa sanoa, miten kertojan olisi voinut korvata, mutta elokuvassa nähdyt maisemat ja musiikki muodostivat tarpeeksi majesteetillisen parivaljakon, jotta muuta ei olisi tarvittu.

Dokumentin kuvaaja Teemu Liukka ansaitsisi työstään kaikki mahdolliset palkinnot, sillä hänen työnsä lopputulos hakee vertaistaan. Kamera liikkui todella sulavasti. Kaikista paras dokumentin jakso koettiin, kun kamerat seurasivat tunturipöllön touhuja.

Haluaisin tietää, miten pöllö on saatu reagoimaan juuri halutulla tavalla. Eläimestä otetut lähikuvat olivat järisyttävän upeita. Toivon, vain, että kohtaukset on kuvattu oikeassa luonnossa, eikä esimerkiksi Korkeasaaressa

Tunturin tarina saapuu teattereihin 3.12.

Trailer: Nordisk Film Finland

Teksti: Juho Kojima