Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: she Said

She Said kertoo kahdesta New York Timesin toimittajasta, Megan Twoheystä ja Jodi Kantorista, jotka yhdessä toivat julkisuuteen yhden sukupolvemme tärkeimmistä uutisista – uutisen, josta #metoo-liike sai alkunsa, ja joka rikkoi vuosikymmeniä kestäneen hiljaisuuden Hollywoodissa tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta. Elokuvaa tähdittävät kaksinkertainen Oscar®-ehdokas Carey Mulligan (Lupaava nuori nainen) ja Zoe Kazan (The Big Sick).

Tämä elokuva on tärkeä tutkielma tavasta, jolla nykyinen yhteiskunta käsittelee seksuaalista häirintää. Ilmiöön liittyy salailua, häpeää. uhkailua, salassapitosopimuksia ja kasoittain rahaa.

Tätä elokuvaa on vaikea katsoa tai arvostella ilman, että omat tunteet nousevat pintaan. Vaikka She Said lähestyykin häirintää Harvey Weinsteinin järkyttävän tapauskokonaisuuden kautta, niin sen voisi yhdistää melkein mihin tahansa julkisuudessa olleeseen tapaukseen, sillä samoja piirteitä löytyy niistä jokaisesta.

Rebecca Lenkiewiczin ohjaama elokuva kuvaa mielestäni erityisen hyvin paineita, joiden alla Weinsteinin uhrit joutuivat elämään. Kyseessä oli kuitenkin yksi Hollywoodin suurista tuottajista, jonka haastamisella oli ikäviä seurauksia. Lopulta New York Timesin toimittajat saivat uhrit avautumaan karmeista tapahtumista, ja vyyhti lähti purkautumaan.

Kuva: © Universal Studios. All Rights Reserved.

She Said ei päästä katsojaa kovinkaan syvälle journalistiseen prosessiin, vaikka sekin kulkee tietysti tarinassa mukana, mutta sen kuvaus jää melko ohueksi.

Elokuvaa ja sen kerrontaa tuntuu jatkuvasti vaivaavan kova kiire. En oikein ymmärrä, mistä se johtuu, sillä leffa kestää 129 minuuttia, joten aikaa olisi kyllä ollut.

Tuntuu siltä, että tapahtumat etenevät hypernopeudella, eikä yksittäisille kohtauksille meinaa jäädä aikaa. Saatan olla ainoa, jota kismitti se, että aikaa käytettiin melkoisen paljon toimittajien perheiden parissa. Ymmärrän toki, että tällä haluttiin luoda syvyyttä henkilöihin. Itse olisin suunnitellut ajankäytön eri tavalla, joka olisi keskittynyt enemmän journalistiseen työhön.

Kazan ja Mulligan tekevät hyvää jälkeä. Kumpikin oli tehnyt taustatyöt kunnolla, mutta samalla on  todettava, että kaksikon suoritus ei häikäissyt. Kaikesta huolimatta parivaljakko kannattelee elokuvaa ihan hyvin.

She Said saa ensi-iltansa 18.11.

Trailer: Universal Movies Finland

Tähdet: ***

Teksti: Juho Kojima