Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Nyt teattereissa: Call Jane

Tositapahtumien inspiroima elokuva vangitsee 60-luvun lopun yhteiskunnallisen muutoksen yhden naisen pyrkimyksenä saada turvallinen ja laillinen abortti.

USA:n politiikan nykyisessä tilanteessa Call Jane osoittautuu varsin ajankohtaiseksi elokuvaksi. Elokuvan on ohjannut Phyllis Nagy, joka on muun muassa käsikirjoittanut elokuvan Carol (2015). Rooleissa nähdään mm.  Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Kate Mara ja Wunmi Mosaku. Call Jane sai maailman ensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaalilla tänä vuonna.

Kävin vihdoinkin katsomassa tämän aivan uskomattoman hienon elokuvan!

En olisi uskonut, että aborttia käsittelevä elokuva voisi napata minut pauloihinsa näin täydellisesti. Tarinassa on oikeastaan kaksi kerrosta. Elokuva käsittelee tietenkin aborttia, mutta myös 60-luvulla vallinnutta miesten valta-asemaa Yhdysvalloissa. Naisella ei ollut edes oikeutta päättää omaa kehoaan koskevista asioista. Siitä saako Banksin esittämä Joy abortin, päättää erään sairaalaan johtokunta, joka tietenkin koostuu kokonaan miehistä. Päätöksen voivat kaikki arvata.

Joy saa tarpeekseen ja etsii käsiinsä salaperäisen ryhmän, joka tarjoaa luvattomia abortteja. Lopulta tuo ryhmä imaisee perinteisiä arvoja kunnioittavan naisen mukaansa. Siinä jää perhe toiseksi, kun perheen äiti viettääkin kaiken aikansa ”taidekerhonsa” parissa.

Chris Messina, Grace Edwards ja Elizabeth Banks. Photo Credit: Wilson Webb.

Banks vetää täydellisen roolin, hän on täysin pitelemätön! Joyn hahmo olisi voinut olla todella kuiva, mutta Banks tuo rooliin sopivasti räiskyvää energiaa, jonka edessä kuka tahansa jää toiseksi. Banks lisää rooliin ihailtavaa herkkyyttä ja pehmeyttä, mutta samalla pinnan alla kiehuu rautainen tahto, joka odottaa vain hetkeä, jolloin se pääsee irti.

Samaan aikaan Joyn mies Will, jonka mielestä naisen paikka on keittiössä, josta perinteisen lihamurekkeen tuoksu leviää nojatuolissaan viskiä hörppivän aviomiehen nenään. Roolissa nähtävä Chris Messina antaa arvojensa kanssa painivalle miehelle upeasti kasvot, joista näkee, että hänen maailmansa on rikkoutumassa, eikä raukka tiedä, mitä ihmettä nyt pitäisi tehdä, BRAVO!!!

Weaver on omassa roolissaan todella kova naisena, joka puolustaa oikeutta aborttiin. Mieleeni nousi hänen roolinsa alkuperäisessä Alien-elokuvassa. Molemmat roolihahmot olivat todella vahvoja.

Nyt, kun Yhdysvalloissa kiistellään jälleen vapaasta oikeudesta aborttiin, niin Call Jane kannattaa katsoa, jotta pääset selville, miten tärkeästä ja valtavasta asiasta on kyse.

Trailer: Cimemanse Films

Tähdet: *****

Teksti: Juho Kojima