Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Reality

Kun Yhdysvaltain Georgiassa asuva Reality Winner (Sydney Sweeney) palaa kesäkuisena lauantai-iltapäivänä vuonna 2017 ruokaostoksilta kotiinsa, FBI on häntä vastassa. Miksi ihmeessä FBI on kiinnostunut 25-vuotiaasta nuoresta naisesta? FBI:n tutkijat aloittavat heti paikalla intensiivisen kuulustelun, jonka myötä Realityn tarina alkaa pala palalta hahmottua. Hän on millenniaali, joogaohjaaja, tulkki – ja myös veteraani, jonka FBI aikoo nyt pidättää.

Intensiivinen jännitysnäytelmä nuoren naisen pakahduttavan jännittävästä ja paikoin absurdin humoristisiakin piirteitä saavasta pidätyksestä perustuu kappaleeseen Yhdysvaltain tosielämän lähihistoriaa ja elokuvan dialogi noudattelee sanasta sanaan FBI:n toteuttaman kuulustelun pöytäkirjaa. Elokuva luo tiukan silmäyksen Yhdysvaltain oikeusjärjestelmään, joka syytti tiedusteluasiantuntija Reality Winneriä hallituksen tietojen vuotamisesta medialle tapauksessa, joka koski Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Kiehtovan ja tiivistunnelmaisen draaman pääosassa vaikuttavan roolin tekee Sidney Sweeney (Euphoria, The White Lotus, Handmaid’s Tale).

Reality oli omasta mielestäni hieman kaksijakoinen elokuva.

Kuva elokuvasta Reality.

En ole, koskaan ollut FBI:n kuultavana, mutta en nyt oikein tiedä, mitä elokuvan agenteista pitäisi ajatella. Totta kai heidän tehtävänsä on saada kuulusteltava puhumaan, mutta kun minulle tuli tunne, että valkokankaalla oli kaksi dorkaa, jotka saivat kohteensa laulamaan, vain koska elokuvan käsikirjoituksessa sanottiin niin. Kaikella tällä tarkoitan vain, että en kokenut itse kuulustelua uskottavana, vaikka sen vuorosanoilla on oikea kuulustelupöytäkirja.

Agenttien rooleissa nähdään kaksikko Josh Hamilton ja Marchánt Davis. Herrat tekevät tarinan sisällä loistavaa työtä. Varsinkin Hamilton pääsi näyttämään kyntensä. En tiedä itse tapauksesta yhtään mitään. Pitäisi melkein kuunnella alkuperäinen äänite, että voisi tarkistaa, voiko kaksi liittovaltion agenttia kuulostaa ja tuntua oikeasti näin tolloilta.

Elokuvan todellinen tähti on Sydney Sweeney, joka on löytänyt hahmonsa keskipisteen, josta hän ammentaa voimaa jokaiseen kohtaukseen. Reality on selvästi todella herkkä ihminen, joka joutuu täysin uuteen ja outoon tilanteeseen, kun FBI ottaa hänet kiinni. Nuoren naisen mielentila vaihtelee ääripäästä toiseen. Sweeney on mestarillinen tulkitessaan noita muutoksia. Hän näyttelee todella paljon kasvoillaan. Jokainen tunnetila näkyy lihaksissa, jotka jännittyvät ja rentoutuvat tunteiden mukaan.

Tämän tarinan opetus on, jos joudut Yhdysvalloissa tekemisiin poliisin tai FBI:n kanssa, niin pyydä kaikki tapaustasi koskevat dokumentit heti nähtäväksesi, ja se suu pysyy kiinni siihen asti, että asianajaja saapuu paikalle.

Tähdet: ***

Ensi-ilta: 27.10.2023

Ikäraja: Ei tiedossa

Pituus: 83 min.

Ohjaus: Tina Satter

Käsikirjoitus: Tina Satter, James Paul Dallas