Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Five Nights at Freddy’s

Hyytävä kauhupeli-ilmiö muuttuu veret seisauttavaksi valkokangaselämykseksi, kun elokuvat M3GAN, The Black Phone ja The Invisible Man tuottanut Blumhouse tuo teattereihin elokuvan Five Nights at Freddy’s.

Tarina seuraa vartijaa, joka aloittaa uudessa työssään Freddy Fazbear’s Pizzassa. Ensimmäisessä vuorossa ollessaan hän huomaa, etteivät yövuorot pitseriassa ole aivan helppoja selvitä hengissä.

Five Nights at Freddy’s -elokuvan on ohjannut Emma Tammi (The Wind, Blood Moon) ja käsikirjoittaneet Scott Cawthon, Emma Tammi ja Seth Cuddeback.

Elokuvan ikoniset animatrooniset hahmot on luonut Jim Henson’s Creature Shop.

Jälleen kerran, näin leffa esitellään sen pressisivulla. Ensinnäkin leffa ei ole yhtään pelottava, jännittävä tai karmiva. Se on lähinnä väsyttävän tylsä, jossa kylläkin onneksi on edes pari pientä valopilkkua.

Luulin meneväni katsomaan kauhuleffaa, joka perustuisi hyvin rakennettuihin hahmoihin, mutta ei, päädyinkin katsomaan ihmissuhdedraamaa, jossa aikuiset tappelivat pienen tytön huoltajuudesta ja tulevaisuudesta. Samaan aikaan tytön veli taistelee omia demonejaan vastaan, koska haluaa selvittää kidnapatun veljensä kohtalon. Kun soppaan sekoitetaan nuori poliisi, joka hautoo omia salaisuuksiaan, niin sekamelska onkin valmis.

Elokuva on leikattu mielestäni erittäin oudolla tavalla, joka sekoittaa leffan rakennetta aivan liikaa. Alussa tuntuu ja näyttää siltä, että elokuvassa kuljetetaan kahta erillistä tarinaa, jotka yritetään lopussa sitoa toisiinsa hirveällä kiireellä, mutta silloin on jo liian myöhäistä.

Huoltajuuskiistaan liitetään vielä ryöstö, joka saa todella oudon päätöksen, eikä se edes oikein johda mihinkään.

Kuva: © 2023 Universal Studios. All Rights Reserved.

Onneksi elokuvan tunnelma kohoaa edes hieman, kun animatrooniset ”monsterit” astuvat esiin. Niiden luojat ovat mestareita. Harmillista on se, että olioiden aika valkokankaalla jää todella lyhyeksi. Niiden piti kai olla karmivia, mutta ne olivatkin lähinnä huvittavia. Olisin halunnut, että hahmot olisivat kuljettaneet tarinaa enemmän. Olivathan ne tärkeässä roolissa, mutta olisin toivonut vielä enemmän, koska ne nyt vaan olivat niin upeita.

Josh Hutcherson, joka nähdään pääroolissa, eli Miken osassa. oli ärsyttävän kuiva, eikä hänen kohtalonsa kiinnostanut minua pätkääkään. Miken pikkusiskoa näyttelee Piper Rubio, joka haastoi vastanäyttelijöitään upeilla taidoillaan. Siinä jäi Hutcherson toiseksi. Elokuvan ydinryhmän täydentää Elizabeth Lail, joka nähdään salaperäisenä poliisina, joka ei välttämättä ole sitä, miltä näyttää.

Elokuvalle pitää mielestäni antaa kaksi erillistä arvosanaa. Animatrooniset hahmot ansaitsevat täyden kympin, koska ne ovat aivan mahtavia. Muut elokuvan osat ansaitsevat vain kaksi tähteä.

Ensi-ilta: 27.10.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 109 min.

Ohjaus: Emma Tammi

Käsikirjoitus: Scott Cawthon, Emma Tammi, Seth Cuddeback

Teksti: Juho Kojima