Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Missing

Searching -elokuvantekijöiden uusi jännityselokuva Missing on vuoristoradan tavoin etenevä mysteeri, joka saa miettimään, kuinka hyvin sitä tunteekaan lähimmäisensä.

Kun Junen (Storm Reid) äiti (Nia Long) katoaa ollessaan lomalla Kolumbiassa uuden poikaystävänsä kanssa, alkaa June etsiä vastauksia kansainvälisen byrokratian koukeroissa. Tuhansien kilometrien päässä jumissa Los Angelesissa, June käyttää luovasti kaikkea näppiensä ulottuvilla olevaa viimeisintä teknologiaa yrittäessään löytää äitinsä ennen kuin on liian myöhäistä. Kaivaessaan yhä syvemmältä, Junen nettietsivän työ herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia… ja kun äidin salaisuudet paljastuvat, June huomaa, ettei tuntenut häntä lainkaan.

Tuo edellä oleva teksti on elokuvan julkaisijan SF Studiosin käsialaa, eikä se välttämättä anna ihan oikeaa kuvaa tarinan sisällöstä. Se on totta, että kyseessä on mysteeri, jossa selvitetään kadonneen henkilön kohtaloa, mutta elokuvan kerrontatapa voi yllättää, sillä melkein koko leffa on kuvattu videokaappausten avulla.

Storm Reid and Megan Sure in Screen Gems MISSING

Idea on sinänsä ihan siisti ja mielenkiintoinen, mutta jatkuva videoikkunoiden ja kuvakaappausten katsominen alkoi vähitellen käydä raskaaksi. Minulle tuli monta kertaa tunne, että haluan pois pienestä häkistä, jonka sisältä minut päästettiin seuraamaan tapahtumia. Olisin tarvinnut ”raitista ilmaa”.  Tämä elokuva taidettiin tehdä pandemian aikana, joten se vaikutti tietenkin tuotantoon, mutta pieni vaihtelu olisi tehnyt oikeasti terää.

Olisi mielenkiintoista tietää, paljonko Google on tukenut projektin tuotantoa, sillä melkein koko tarina ja sen kerronta tukeutuu yhtiön teknologiaan ja palveluihin. Tuskin kyseessä oli kuitenkaan Googlen ilmainen mainos.

Elokuvan tyyli tekee näyttelijöiden suoritusten arvioinnista melkoisen hankalaa, sillä suurin osa elokuvan kestosta kulutetaan seuraamalla Junen toimintaa nettikameroiden tai kännykän kautta. En oikeasti osaa sanoa, miten vaikeaa nettikameran edessä näytteleminen on, mutta jotenkin kaikki tarinan henkilöt jäivät todella etäisiksi. Luulen, että tekijöiden tarkoituksena oli saada katsoja kiintymään ja välittämään ainakin Junesta ja tämän kohtalosta, mutta tietyn vaiheen jälkeen en enää jaksanut kiinnostua.

Tämä elokuva oli Searching leffan jatko-osa. Itse en ole tuota elokuvaa nähnyt, joten sain täysin uuden näkökulman suositun genren kerrontaan, mutta ei tämä nyt kauheasti vakuuttanut.

Missing saapuu Suomen valkokankaille 3.3.

Trailer: Sony Pictures Suomi

Tähdet: **

Tekati: Juho Kojima