Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Kiiruna

Ei ole epäilystäkään, että Kiirunassa tapahtuu jotain – kysymys on vain siitä, milloin. Kiiruna on tarina perheestä, joka joutuu kasvokkain kaikkien pelkäämän katastrofin kanssa sen muuttuessa yhtäkkiä todellisuudeksi.

Toiminnan keskiössä on Frigga (Tuva Novotny), joka yrittää tasapainoilla niin perheen, uuden rakkauden Dabirin (Kardo Razzazi) kuin menneisyydestä kiinni pitävän entisen aviomiehen (Peter Franzén) välillä toimiessaan Kiirunavaaran kaivoksen riskialttiin turvallisuuspäällikön työssä. Mutta kun maa alkaa yhtäkkiä täristä heidän jalkojensa alla, heidän ongelmansa menettävät merkityksensä ja he joutuvat tekemään kaikkensa, ettei kuilu nielaise heitä syvyyksiinsä.

Sanotaan eräs asia heti tähän alkuun. Kiiruna on sata kertaa parempi elokuva kuin äskettäin nähty Lapua 1976. Mutta Kiirunankin kohdalla itse katastrofi jää sivuosaan. Tarinan keskiössä on rikki oleva perhe, jonka vaaniva mullistus ajaa lopulta tietyllä tavalla takaisin yhteen.

Elokuvan pahin puute on, että se unohtaa osan hahmoistaan ja miljöistään. Tarinan alussa katsojille esitellään joukko nuoria, jotka joutuvat tulevan katastrofin ensimmäisiksi uhreiksi. Luulin jo hetken, että kyseisillä hamoilla olisi ollut merkitystä elokuvan suuremman tarinan kannalta, mutta olinkin väärässä, sillä kyseinen porukka unohdettiin melkein kokonaan.

Alussa näytti hyvältä. Kiirunaa uhkaava vaara kohdistuu koko kaupunkiin. Kuitenkin loppua kohden elokuvan vaikutuspiiriä ryhdyttiin kaventamaan niin, että lopulta katastrofi kietoutuukin pelkästään Friggan perheen kohtalon ympärille. Toisaalta ymmärrän tämän oikein hyvin, onhan pieneen kokoon puristettua tarinaa helpompi hallita, mutta olisin silti kaivannut edes hieman suurempaa skaalaa.

Tuva Novotny & Peter Franzén © 2023 SF STUDIOS PRODUCTION AB, AB SVENSK FILMINDUSTRI AND FILMPOOL NORD. All rights reserved.

Novotny ja Franzén olivat hieno parivaljakko. Franzén todisti jälleen kerran, että Suomesta tulee loistavia näyttelijöitä. Hänen hahmonsa oli yllättävänkin herkkä henkilö, joka antoi tunteidensa tulla pintaan. Frigga puolestaan olikin se kova ”akka” joka oli valmis raivaamaan kaikki esteet tieltään melkein ilman tunteita. Kun nämä kaksi hahmoa päästettiin yhdessä irti, niin lopputuloksena syntyi lähes täydellinen paketti.

Mietin kovasti, montako tähteä Kiiruna ansaitsee. Keinuin kolmen ja neljän välissä. Lopulta kallistuin kuitenkin kolmen kannalle, koska tarinassa oli pikkuisen liikaa niitä kuuluisia pieniä yksityiskohtia, jotka olisivat kaivanneet hiontaa.

Tähdet: ***

Ensi-ilta: 22.09.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 103 min.

Ohjaus: Richard Holm

Teksti: Juho Kojima