Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Rebel

Hyväntahtoinen, elämäänsä muutosta kaipaava Kamal päättää lähteä Belgiasta auttamaan sodan uhreja Syyriassa. Siellä hän ajautuu liittymään ISISiin, jää jumiin Raqqaan ja leimataan länsimaissa terroristiksi. Kotona hänen pikkuveljestään Nassimista tulee helppo kohde radikaaleille värvääjille, jotka lupaavat viedä hänet veljensä luo. Heidän yksinhuoltajaäitinsä Leila taistelee suojellakseen ainoaa asiaa, joka hänellä vielä on: nuorin poikansa.

Ohjaajiensa Adil El Arbin ja Bilall Fallahin radikalisaation vastainen elokuva sai ensiesityksensä viime vuonna Cannesin elokuvajuhlilla, ja sitä pidettiin yhtenä festivaalin haastavimmista elokuvista. Toimintapainotteinen ohjaajakaksikko on aiemmin ohjannut esimerkiksi elokuvat Bad Boys for Life ja jaksoja sarjaan Ms. Marvel.

Rebel oli yksi urani raskaimmista kokemuksista. Elokuvassa ei ole paljonkaan iloa tai toivoa. Sen sijaan surua, epätoivoa ja raakuutta kylläkin löytyy. Tarina kertoo ISISin propagandan vaarallisen tehokkaasta vaikutusvallasta, joka eteni hirmuisella voimalla.

Samalla elokuva kertoo terroristijärjestön sisäisestä sekoilusta ja sekasorrosta.  Näin länsimaisena ihmisenä on vaikea ymmärtää, miten tuollaiseen propagandaan voi hurahtaa. Tietenkin se on mahdollista, mutta silti sitä on vaikea ymmärtää.

Tietyssä vaiheessa alkoi tuntua, että koko valkokangas kaatuu päälleni. Ajoittain silmät ja korvat piti yksinkertaisesti sulkea, koska edessäni tapahtui jotain, joka sai minut voimaan melkein pahoin. Pahinta koko hommassa oli se, että elokuva kertoi ilmapiiristä, joka oli täyttä totta silloin, kun ISIS oli voimissaan.

Kaikesta tuosta huolimatta Rebel tuntuu tarpeelliselta kokemukselta, ja hyvältä vastapainolta esimerkiksi Barbien kaltaiselle elokuvalle. Rebel oli, uskomatonta kyllä, loistavaa terapiaa, sillä se antoi syyn olla saakelin vihainen. Samalla se antoi tuolle tunteelle kohteen.

Rebelin ohjaajat onnistuivat tekemään todella vaikuttavan teoksen, joka todellakin jättää katsojaan jäljen, joka ei lähde pois ihan nopeasti.

Pääosissa nähtävät Aboubakr Bensaihi (Kamal) ja Amir El Arbi (Nassim) ovat molemmat mahtavia. kummatkin roolihahmot ovat katsojalle melkoisia haasteita, molemmat omalla tavallaan. Heidän kohtalonsa ovat hyvin erilaiset, mutta ne kohtaavat, ja seuraukset ovat karmeat.

Kuten alussa totesin, elokuva oli todella raskas kokemus, mutta olen silti iloinen, että katsoin sen.

Tähdet: *****

Ensi-ilta: 22.09.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 133 min.

Ohjaus: Adil El Arbi & Bilall Fallah

Kuvat elokuvasta Rebel

Teksti: Juho Kojima