Kategoriat
Cmore Elokuvat Klassikot Suoratoistopalvelut

C More tarjoaa: Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia

Erilaiset kyräilyt vievät Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa kohti poliittista kriisiä ja ydinsotaa. Poliitikot, ja sotilaat valmistautuvat jo totaaliseen tuhoon, kun diplomaatit tekevät kaikkensa välttääkseen katastrofin. Stanley Kubrikin satiiri vuodelta 1964. Pääosissa: Peter Sellers ja George C. Scott.

Tämä nykyisessä maailman poliittisessa tilanteessa ikävän ajankohtainen elokuva on täynnä loistavaa huumoria, mutta myös vakavaa asiaa, sillä tarina on esimerkki siitä, miten helposti voi sattua ”vahinko”, jolla on tuhoisat seuraukset. Tässä tapauksessa tuo vahinko oli seonnut kenraali, joka päätti pistää ranttaliksi ydinaseilla.

Muistan lukeneeni jostain, että Yhdysvaltojen ilmavoimat sai tämän leffan tiimoilta pienoisen hepulin, koska elokuvassa nähtävä ilmavoimien pommikone vastasi liikaa todellisuutta. Varsinkin koneen sisätilojen elektroniikka vastasi oikeaa esikuvaansa hieman liiankin hyvin, ja siitäpä oikeat kentsut suuttuivat.

Kaikki näyttelijät tekevät suorastaan loistavaa työtä. Oma suosikkini on aina ollut George C. Scott, eli kenraali Buck Turgidson. Täysin sotahullu upseeri, joka haluasi iskeä Neuvostoliittoon hinnalla, millä hyvänsä. Samalla herra kenraali antaa presidentille (Peter Sellers) hyviäkin neuvoja. Scott on täydellinen valinta rooliin, koska hän selvästikin suhtautuu hahmoonsa täydellä vakavuudella. Hänen huumorinsa ajoitus on todellakin täydellistä.

Legendaarinen Sellers esittää kerrassaan kolmea hahmoa. Tietenkin mahtava suoritus, johon moni ei pystyisi. Kuulun jälleen kerran vähemmistöön, kun totean, että itselleni nuo hahmot eivät oikein kolahda. Ainoa, joka saa minut hykertelemään naurusta on elokuvan nimestäkin tuttu tohtori Outolempi, joka tuntee ydinaseet läpikotaisin ja muistelee lämmöllä erästä toisesta maailmansodasta tuttua diktaattoria.

Eräs asia, joka täytyy aina nostaa esiin tämän elokuvan kohdalla, on legendaarinen lavastus, jonka suunnitteli alansa mestari Ken Adam, joka muistetaan tietenkin myös monista Bond-elokuvista. Tässä elokuvassa nähtävä asevoimien komentokeskus on todellinen lavasteiden klassikko.

Katso elokuva, vaikka heti C More -palvelusta.

Teksti: Juho Kojima