Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa keskiviikkona: West Side Story

WEST SIDE STORY kertoo klassisen tarinan rajoja rikkovasta nuoresta rakkaudesta vuoden 1957 New Yorkissa.

 Elokuvan on ohjannut Oscar®-voittaja Steven Spielberg ja se perustuu Pulitzer- ja Tony®-voittaja Tony Kushnerin käsikirjoitukseen. Tämän rakastetun musikaalin uudelleentulkinnan pääosissa nähdään Ansel Elgort (Tony), Rachel Zegler (María), Ariana DeBose (Anita), David Alvarez (Bernardo), Mike Faist (Riff), Josh Andrés Rivera (Chino), Ana Isabelle (Rosalía), Corey Stoll (Lieutenant Schrank), Brian d’Arcy James (Officer Krupke) ja Rita Moreno (Valentina, joka omistaa kulmakaupan, jossa Tony on töissä). Moreno, joka on yksi kolmesta taiteilijasta, jotka ovat voittaneet Oscar®-, Emmy®-, GRAMMY®-, Tony® ja Peabody Award -palkinnon, toimii myös elokuvan vastaavana tuottajana.

Elokuva tuo yhteen niin Broadwayn kuin Hollywoodinkin kerman ja sen tekijöihin lukeutuvat mm. Kushner, joka toimi myös vastaavana tuottajana, Tony®-voittaja Justin Peck, joka teki elokuvan musikaalinumeroiden koreografiat, Los Angeles Philharmonic -orkesterin kapellimestari ja GRAMMY®-voittaja Gustavo Dudamel, joka johti elokuvan ikonisen musiikin äänityksiä, Oscar®-ehdokas säveltäjä ja kapellimestari David Newman vastasi musiikin sovituksesta, Tony®-voittaja säveltäjä Jeanine Tesori johti laulua ja Grammy®-ehdokas music supervisor Matt Sullivan toimi vastaavana musiikkituottajana.

Ansel Elgort as Tony and Rachel Zegler as Maria in 20th Century Studios’ WEST SIDE STORY, directed by Steven Spielberg. Photo by Niko Tavernise. © 2021 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Minulla on aina ollut todella vaikea suhde musikaaleihin, eikä tämä Spielbergin uusin tuotos helpottanut sitä. Samalla voin kuitenkin todeta, että elokuvassa oli menoa ja meininkiä, vaikka muille jakaa. En ole nähnyt musikaalin aiempia versioita, joten pääsin kokemaan tarinan puhtaalta pöydältä.

Steven Spielberg on elokuvien suuri mestari ja se näkyy toteutuksessa. Kaikki elokuvan yksityiskohdat on mietitty todella tarkkaan. En meinannut uskoa, että kyseessä on Spielbergin mittavan uran ensimmäinen musikaali, mutta hän onkin nero.

Elokuvan musiikki on hieno sekoitus hellyyttä, pehmeyttä, kauneutta ja maskuliinista jyrkkyyttä. Olen ollut jo monen vuoden ajan Dudamelin ihailija. Hänen pehmeä orkesterin johtamistyylinsä pääsi todellakin oikeuksiinsa. Näyttelijöistä laulamisessa parhaiten onnistui Zegler, jonka ääni soi todella kauniisti. Tonyn roolissa nähtävä Elgort ei pystynyt vastaamaan Zeglerin tarjoamaan haasteeseen-

Rachel Zegler on myös pääosissa nähtävistä nuorista se paras näyttelijä. Hän onnistui luomaan ympärilleen tunneympäristön, joka kipinöi ja salamoi, mutta samalla Maria oli todella hellä ja sensuelli.

Ariana DeBose as Anita and David Alvarez as Bernardo in 20th Century Studios’ WEST SIDE STORY. Photo by Niko Tavernise. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

En saanut samanlaista yhteyttä Tonyn hahmoon. Suurin syy tähän löytyy siitä, etten uskonut Ansel Elgortin suoritukseen kovinkaan vahvasti. Elgort kyllä yritti kovasti, mutta minulle se ei vain kolahtanut. Tonyn hahmolta puuttui Marian tulisuus ja sähköisyys, joita hahmo olisi niin kipeästi kaivannut. Elgortin kyvyt eivät vain tainneet riittää. Aina, kun elokuvan pääpari oli yhdessä, niin tuntui siltä, että kohtauksen vetovastuu siirtyi melkein kokonaan Zeglerin harteille. Tämä pääparin ”tasoero” aiheutti ongelmia dramaattisissa kohtauksissa, joissa molemmilta olisi vaadittu todella vakuuttavaa suorittamista.

Suurin ongelmani musikaalien kanssa on niiden erikoinen rakenne. En ole koskaan pystynyt sulattamaan ideaa siitä, että henkilöt keskustelevat elokuvan kohtauksessa ensin normaalisti, mutta yhtäkkiä kaikki hyppäävätkin pöydille ja ryhtyvät tanssimaan ja laulamaan. Törmäsin samaan ongelmaan tälläkin kertaa, vaikka Spielberg pystyikin helpottamaan tilannetta valinoillaan, jotka auttoivat minut kärsimykseni yli.

Kaikkein eniten nautin Spielbergin tavasta yhdistellä musiikkia ja visuaalisuutta. Elokuvan puvut ja lavastus tukivat tunnetun tarinan uutta versiota todella upealla tavalla.

West Side Story saapuu Suomeen keskiviikkona 8.12.

Trailer: Twentieth Century Studios Suomi

Teksti: Juho Kojima