Kategoriat
Elokuvat

Tiedätkö kuka oli Roger Ebert

Life Itself on todella mielenkiintoinen dokumentti, joka kertoo vuonna 2013 kuolleesta Roger Ebertista. Hän työskenteli elokuvakriitikkona Chicagolaisessa sanomalehdessä. Hänestä tuli koko kansan suosikki, kun hän alkoi juontaa elokuviin keskittyvää tv-ohjelmaa vuonna 1975 pahimman kilpailijansa Gene Siskelin kanssa. Parivaljakko jatkoi yhteistyötään Siskelin kuolemaan saakka. Siskel menehtyi syöpään vuonna 1999. Ebert jatkoi ohjelman tekoa aina vuoteen 2006, kunnes hän sairastui vakavasti. Sairaudestaan huolimatta Ebert jatkoi kirjoittamista kuolemaansa saakka.

Roger Ebert ja Gene Siskel ovat minulle tärkeitä esikuvia. Vaikka päädyinkin tälle alalle sattuman kautta, niin tämä kaksikko on antanut minulle monta tärkeää oppituntia. Esimerkiksi sen, että on okei olla erimieltä, Jos et pidä elokuvasta, niin sano se, äläkä mene massojen mukana.

Life Itself näyttää mainiolla tavalla, miten Siskel ja Ebert loivat monimutkaisen ystävyyssuhteensa, joka oli välillä jopa räjähdysherkkä, mutta se kuitenkin toimi. Lopulta kaksikkoa kunnioittivat niin katsojat kuin elokuva-alakin.

Dokumentti toimii myös mainiona ajankuvana ja muistutuksena siitä, miten kriitikot ja lehtitalot toimivat ennen Internetin aikaa.

Mikä tärkeintä, tämä dokumentti ei tunnu, eikä maistu tirkistelyltä. Roger Ebert halusi näyttää sairautensa vaikutukset kaikessa karuudessaan. Samalla hän onnistui myös näyttämään, että vakavankaan sairauden edessä ei tarvitse lannistua, vaan elämä jatkuu, vaikka se muuttuukin.

Life Itself-dokumentin voi vuokrata tai ostaa esimerkiksi Applelta.

Teksti: Juho Kojima