Kategoriat
Elokuvat Suomi Suoratoistopalvelut TV Uutiset Yle Yle Areena

Teeman täydeltä elokuvia

Teeman elokuvafestivaali tulee taas! Fanitettu ja odotettu viisipäiväinen elokuvajuhla valtaa kanavan marraskuussa 2023 jo 13. kerran. Festivaalia vietetään Yle Teemalla keskiviikosta sunnuntaihin 15.–19.11., kaikki elokuvat Yle Areenassa 15.11.

Viiden päivän aikana nähdään 12 pitkää elokuvaa, joista yhdeksän on ensiesityksiä televisiossa. Ohjelmisto julkaistaan Yle Areenaan omana pakettinaan festivaalin avauspäivänä 15.11.

Luvassa on hienostunutta kauhua ja nokkelaa poppia, hidasta matkantekoa syvälle sademetsään ja Amerikan sydänmaille, sissisotaa ja avioliittodraamaa, tinkimättömiä taiteilijoita ja veijaritarinoita sekä maailman parasta elokuvamusiikkia. Ojelmistossa on sekä palkittuja uutuuksia että kaivattuja klassikkoja, ja niiden seuraksi tarjoillaan yleistä intoilua elokuvista. Nyt paneudutaan erityisesti elokuvien äänimaailmoihin.

Festivaalin avaa viime vuoden Oscar-voittaja, japanilainen Drive My Car (15.11.), joka on kerännyt viiden tähden arvioita ympäri maailmaa. Ryusuke Hamaguchin ohjaama erilainen road movie on monikielinen kuvaus tukahdutetun surun ja vihan voittamisesta.

Leos Caraxin monenlaisia tunneskaaloja syleilevä musikaali Annette (16.11.) saa seuraa sen ideoijista ja säveltäjistä Ron ja Russell Maelista eli popduo Sparksista kertovasta upeasta musiikkidokumentista. Maailmat kohtaavat, sillä Annetten päähenkilöitä ovat standup-koomikko ja oopperalaulaja, joita esittävät Adam Driver ja Marion Cotillard.

Werner Herzogin pyhää ja pahaa käsittelevä mestariteos Aguirre, Jumalan viha (15.11.) täytti 50 vuotta, ja festivaaliohjelmistossa sitä täydentää Thomas von Staeinaeckerin tuore, pätevä dokumentti Werner Herzog, radikaali uneksija (18.11.).

Myös seitsemän Oscaria voittanut Puhallus (18.11.) täyttää 50 vuotta. Ragtimen tahdissa etenevän, George Roy Hillin ohjaaman huijaritarinan pääosia esittävät Paul Newman ja Robert Redford.

Eikä festivaalia ilman David Lynchiä! Tällä kertaa nähdään ohjaajan optimistisin elokuva, kovasti toivottu, harvoin nähty The Straight Story (17.11.), sekä Alexandre O. Philippen kiehtova dokumentti Lynch/Oz (17.11.), jossa pohditaan moniäänisesti Lynchin elokuvauniversumin ja Ihmemaa Ozin yhteyksiä. Niitä todellakin löytyy!

Viime vuosien jännittävimpiin uusiin elokuviin kuuluvat norjalaisen Eskil Vogtin lähiökauhudraama Viattomat (kansainväliseltä nimeltään The Innocents (18.11.) ja Aguirreen ja Ilmestyskirja.Nytiin verrattu Monos (17.11.), kolumbialaisen Alejandro Landesin ohjaama matka pimeyden sydämeen. Molemmissa elokuvissa on myös poikkeuksellisen kiinnostava äänimaailma, säveltäjinä Pessi Levanto ja Mica Levi.

Tämän vuoden teemana on siis elokuvien kuuntelu: elokuvien musiikki, äänet ja myös hiljaisuus. Teemaan sopivasti festivaalilla esitetään fiktioelokuvien lisäksi kolme korvia avaavaa pitkää dokumenttielokuvaa elokuvamusiikista ja musiikin mysteereistä ylipäätään. Giuseppe Tornatoren vuosia valmistelema Ennio (19.11) on perusteellinen elokuva alan mestarista Ennio Morriconesta. Lisäksi nähdään Edgar Wrightin riemastuttava ja nokkela The Sparks Brothers (16.11.), sekä rajoja rikkovasta brittisäveltäjästä Matthew Herbertistä kertova Metelisinfonia-dokumentti (19.11.).

Myös festivaalin väliaikavideoissa puhutaan elokuvamusiikista ja elokuvien äänimaailmoista. Mukana muun muassa ohjaajat Katja Gauriloff, Viivi Huuska, Tia Kouvo ja Jenni Toivoniemi, musiikintekijät Timo Kaukolampi, Pessi Levanto ja Sanna Salmenkallio, äänisuunnittelija Aksu Soini sekä RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon. Puheen lisäksi luvassa ainakin kosmisia soundeja, laulua, tanssia, ulvontaa ja hiljaisuutta!

Teksti: Yle