Kategoriat
TV Yle

Teemalla nähdään perjantaina Oliver Stonen mestariteos

Platoon on neljällä Oscarilla palkittu Oliver Stonen elokuva vapaaehtoisena Vietnamiin lähteneen nuoren sotilaan eloonjäämiskamppailusta. Pääosissa nähdään Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen ja Forest Whitaker.

Elokuva on Vietnamin viidakoihin sijoittuva julma ja raadollinen kuvaus sodan kauhuista. Oliver Stone osallistui itse Vietnamin sotaan. Tämä kokemus varmasti auttoi aidon tunnelman saavuttamisessa. Tämän lisäksi, ennen kuin elokuvaa ryhdyttiin edes kuvaamaan, näyttelijät kävivät läpi koulutuksen, jonka aikana heille opetettiin sotilaan perustaitoja.

Syy siihen, miksi Platoon on, niin loistava elokuva löytyy näyttelijöistä. Esimerkiksi Chrisin roolissa nähtävä Charlie Sheen tekee yksinkertaisesti uransa parhaan suorituksen. Tullessaan Vietnamiin Chris ei itsekään tunnu tietävän, miksi hän tuli sotimaan. Sheen onnistuu muuttamaan hahmoaan, niin, että lopussa nuoresta ja pelokkaasta pojasta ei ole jäljellä juuri mitään, todella hieno suoritus, josta Sheenin olisi mielestäni pitänyt saada Oscar.

Kersantti Barnes (Berenger) ja Kersantti Elias (Dafoe) käyvät omaa sisällissotaansa yksikkönsä hallinasta, ja tämä taistelu repii koko joukkoa. Oliver Stonen Platoon näyttää, millaista Yhdysvaltalaisen jalkaväkikomppanian elämä Vietnamissa oli.

Platoon Yle Teemalla perjantaina kello 21:00.

Trailer: Movieclips Classic Trailers

Teksti: Juho Kojima