Kategoriat
Elokuvat TV Yle

Tänään Yle Teemalla: Andrei Tarkovskin Solaris

Solaris on meditatiivinen psykologinen draama, joka sijoittuu avaruudessa ajelehtivalle mystiselle muodostelmalle nimeltä Solaris. Siellä olevan avaruusaseman tieteellinen työ on ajautunut kriisiin ja tämän vuoksi psykologi Kris Kelvin matkaa paikalle selvittämään tilannetta. Hän huomaa, että Solariksella kaikki on todellista ja epätodellista. Solaris on elävää ainetta, joka toimii kuin jättiläisen aivot. Sen arvoitus kiehtoo ihmisiä, koska merellä on kyky muuttaa materiaksi kaikki heidän mielikuvansa ja muistonsa — kodista ja rakkaimmista kaukana Maassa.

Solaris (ven. Солярис, Soljaris) on Andrei Tarkovskin vuonna 1972 ohjaama neuvostoliittolainen tieteiselokuva, joka pohjautuu Stanisław Lemin romaaniin Solaris. Päärooleissa esiintyvät Natalja Bondartšuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet, Nikolai Grinko ja Anatoli Solonitsyn. Elokuvamusiikin sävelsi Eduard Artemjev.

Elokuva on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla 1972 Juryn erikoispalkinnolla. Natalja Bondartšuk palkittiin parhaana näyttelijänä Panaman kansainvälisillä elokuvajuhlilla 1973. Vuonna 1979 Solaris pääsi mukaan suomalaiskriitikoiden kokoamalle sadan tärkeimmän elokuvan listalle. Vuonna 2018 BBC:n kansainvälinen asiantuntijaraati äänesti sen kaikkien aikojen sadan parhaan ei-englanninkielisen elokuvan joukkoon.

Solaris on pohtivan ihmisen tieteiselokuva, jonka kuvakieli on todella rikasta, eikä se oikeastaan tarjoile valmiita vastauksia, van katsoja joutuu tai paremminkin saa ajatella itse. Tuossa mielessä mieleeni nousee eräs toinen tieteiselokuva, nimittäin Stanley Kubrickin 2001 Avaruusseikkailu. Nämä kaksi elokuvaa eivät rakennu jatkuvan toiminnan varaan, vaan ne molemmat ovat melkoisen hitaita kokonaisuuksia, jotka rakentuvat rauhassa. Ymmärrän hyvin, jos tuo rauhallisuus tai jopa hitaus aiheuttaa osassa yleisöä pitkästymistä, sillä länsimaalainen käsitys tieteiselokuvista on sellainen, jossa tapahtuu jatkuvasti, ja laserit tai aseet paukkuvat. Solaris on täysin toista tyyliä edustava elokuva.

Kuva elokuvasta Solaris (1972).

Toinen elokuva, joka pomppasi heti mieleeni vertauskohtana on Ridley Scottin alkuperäinen Alien. Jostain syystä Solariksen lavasteet ja tunnelma toivat mieleeni tuon länsimaisen klassikon. Molempien elokuvien tapahtumat keskittyvät aluksiin, joiden sisustus ja olemus muistuttavat toisiaan.

Solariksen aloitus voi yllättää katsojan, sillä elokuvan taustalla olevat tapahtumat ja ilmiöt käsitellään rauhallisen ja todella kauniin maalaismaiseman keskellä. Kun katsoin elokuvan ensimmäisen kerran, niin tuo yksityiskohta pamahti eteeni täysin puun takaa. Haastan teidät miettimään, kuinka moni amerikkalainen ohjaaja olisi toiminut samoin. Länsimaisessa kerronnassa on yleensä melkoinen kiire todistella heti kättelyssä, että kyseessä on tieteiselokuva. Ohjaaja Tarkovskilla ei ollut siihen tarvetta.

Jos elokuvasta haluaa etsiä miinuksia, niin välillä ainakin minulta pääsi unohtumaan. että oltiin sentään avaruudessa. Solariksen erikoistehosteiden taso ei päätä huimaa, mutta samalla voin todeta iloisesti, että eipä se oikeastaan haittaa, sillä tarinan muut osa-alueet ovat todella vahvoja.

Solaris nähdään Teemalla kello 14:35 alkaen.

Trailer: Austin Film Society

Tähdet: ****

Teksti: Juho Kojima

Juonikuvaus: Wikipedia