Kategoriat
Elokuvat TV Yle

Tänään Teemalla: The Sisters Brothers

1850-luvun Villin lännen pahamaineiset palkkatappajat, Sistersin veljekset Eli ja Charlie (John C. Reilly ja Joaquin Phoenix) ratsastavat Oregonista kohti Kaliforniaa tappaakseen kullankaivajan ja varkaan, Hermann Kermit Warmin (Riz Ahmed).

Molemmilla on sekä syyttömien että syyllisten verta käsissään eikä kumpikaan tiedä muunlaisesta elämästä. Veljeksistä vanhempi, itseään tutkiskeleva ja vakavamielinen Eli viettää veljensä kanssa hurjaa elämää, mutta unelmoi rauhallisemmasta tulevaisuudesta. Viskiin mieltynyt, huolettomampi pikkuveli Charlie on ottanut kaksikon toimeksiannot hoidettavakseen. Matkan aikana veljessuhde joutuu koetukselle, mutta miehiä yhdistää veren ja väkivallan lisäksi myös rakkaus. Löytävätkö he vielä jäljelle jääneen inhimillisyyden?

Kuva: Shanna Besson

Elokuvan tyylilajeiksi ilmoitetaan Komedia, Seikkailu ja Western. Katsoessani elokuvaa ajattelin, että onhan tämä ajoittain hauska, mutta Komedia se ei ole. Kyseessä on oikein kunnon Western ja se on mahtava juttu, sillä se on nykyisin harvinaista herkkua. Mieleeni muistui jostain syystä varsinkin John Waynen tähdittämä Rio Bravo. Elokuvat ovat hyvin erilaisia, mutta jostain syystä tuo klassikko nousi mieleeni.

Ohjaaja Jacques Audiard on onnistunut herättämään villin lännen eloon. The Sisters Brothers tuoksuu juuri sopivasti ruudille ja viskille. Audiard ei korosta mitään yksityiskohtaa liikaa, mutta varmistaa, että katsoja viihtyy elokuvan maailmassa. Tarina on onnistuttu pitämään tarpeeksi pienenä, eikä katsojalle tuputeta liikaa tietoa. Audiard tuntee vanhat Westernit todella hyvin, sillä hän on imenyt vaikutteita vanhoilta mestareilta, kuten John Ford ja Sergio Leone.

John C. Reilly ja Joaquin Phoenix ovat mainio parivaljakko Sistersin veljeksinä. Näyttelijöistä hohkaa tunne, että keskinäinen kemia toimii. Näin Reillyn aiemmin tänä vuonna elokuvassa Stan & Ollie, tuolloin hän näytteli Ollien roolin. Täytyy todeta, että mielestäni Eli Sistersin rooli sopii hänelle paremmin. Phoenixin suorituskin oli todella hyvä, mutta siitä jäi uupumaan se pieni mauste, joka olisi tehnyt suorituksesta upean. Yhdessä nämä kaksi herraa olivat kuitenkin silkkaa rautaa.

The Sisters Brothers on saanut Ranskassa useita César-palkintoja, eikä suotta. Olen odottanut pitkään, että Westernit tekisivät paluun. Nyt ensimmäinen askel tuohon suuntaan on otettu.

The Sisters Brothers nähdään tänään Yle Teemalla kello 21.00

Trailer: Future Film

Teksti: Juho Kojima