Kategoriat
Elokuvat TV Yle

Tänään Teemalla: Nuoren naisen muotokuva

Cannesin elokuvajuhlien suursuosikki, parhaasta käsikirjoituksesta palkittu Nuoren naisen muotokuva on kuin 2000-luvun Piano. Se on samaan aikaan lumoava rakkaustarina, rajat ylittävä kertomus kielloista ja intohimosta – sekä kuvaus siitä, miten erilainen maailma on naisen silmin katsottuna. 

1700-luvun Ranskassa nuori taiteilija Marianne saa tehtäväkseen maalata nuoresta Héloïsesta muotokuvan – tämän tietämättä. Malliksi tarkoitettu Héloïse nimittäin kieltäytyy poseeraamasta taiteilijoille enteillen, että maalaus on tarkoitettu naimakauppoja avittamaan. Marianne esitelläänkin tälle seuraneitinä. Mariannen tehtäväksi jää Héloïsen piirteiden mieleen painaminen päivisin pitkien kävelyretkien aikana ja muotokuvan toteuttaminen salassa yön pimeinä tunteina. Päivä päivältä naiset lähentyvät, mutta Héloïsen häiden lähestyessä huumaava vapauden aika on auttamatta tulossa päätökseensä.

Henkeäsalpaavan upea ohjaus nostaa Céline Sciamman (Tomboy, Girlhood) aikamme kirkkaimpien ohjaajatähtien joukkoon. Hän tekee jälleen yhteistyötä palkitun ranskalaisen näyttelijän Adèle Haenelin kanssa luoden äärimmäisen intiimin ja koskettavan draaman, joka jättää katsojan mieleen, kehoon ja sieluun lähtemättömän jäljen.

Kuva elokuvasta Nuoren naisen muotokuva.

Tämä elokuva on todella koskettava ja upea. Se voi tuntua alussa melko hitaalta ja melko raskaalta, mutta tämä tarina on niitä harvoja, joille kannattaa antaa aikaa.

Elokuva on kuvattu todella kauniisti. Kohtaukset on selvästi valaistu luonnollisella valolla, ja tämä tekee niistä heleän kauniita.

Tämä leffa kannattaa todellakin katsoa, sillä se on ehdottomasti yksi parhaista tänä vuonna televisiossa nähdyistä elokuvista. Se esitetään Teemalla kello 20:05 alkaen.

Trailer: Cinemanse Films

Teksti: Juho Kojima

Tähdet: *****