Kategoriat
Elokuvat Nelonen TV

Tänään Nelosella: Kuuraketti

James Bond (Roger Moore) ryhtyy selvittämään lennosta kaapatun avaruussukkulan mystistä tapausta ja päätyy sukkulan valmistajayhtiön omistajan Hugo Draxin (Michael Lonsdale) pakeille.

Yhdessä CIA-avaruustieteilijä Holly Goodheadin (Lois Chiles) hän etenee johtolankojen perässä vaaroja uhmaten Kaliforniasta Venetsiaan, Rio de Janeirosta Amazonin sademetsiin ja edelleen ulkoavaruuteen. Kapuloita rattaisiin iskee jälleen myös pelätty palkkamurhaaja Jaws (Richard Kiel).

Elokuvan visuaaliset tehosteet huomioitiin Oscar-ehdokkuudella, ja tunnuskappaleen esittää legendaarinen Shirley Bassey. 007 – Kuuraketti kohosi julkaisuajankohtanaan kaikkien aikojen suosituimmaksi Bond-elokuvaksi, jonka kassaennätykset rikkoi vasta 007 ja kultainen silmä (1995).

Jos 007 – rakastettuni oli ja on yksi kaikkien aikojen parhaista Bond-leffoista, niin tämä sijoittuu sitten sinne aivan toiseen päähän. Kuuraketti on liian täynnä fantasiaa ja scifiä ollakseen hyvä. Jo pelkästään ajatus siitä, että James Bond menee avaruuteen, on suunnilleen tasoa just juu.

Kun olin nuorempi, niin tämä oli yksi suosikeistani, mutta ei enää näin nelikymppisenä, koska nykyinen elokuvamakuni vaatii enemmän realismia, jota vuorostaan edustaa elokuvasarjan seuraava osa Erittäin salainen.

Kuuraketti ilmestyi Tähtien sodan jälkeen, niinpä siinä näkyy tekijöidensä halu rahastaa kaukaisen galaksin menestyksellä, onko se hyvä vai huono asia, sen voi jokainen päättää.

Draxin hahmossa on hyviä ainesosia, mutta mielestäni pahiksena hän ei missään nimessä pääse esimerkiksi 007 – rakastettuni-leffassa nähdyn Strombergin tasolle.

Kuuraketti ampaisee avaruuteen kello 21:00.

Teksti: Juho Kojima