Kategoriat
Elokuvat Klassikot Nelonen TV

Tänään Nelosella: 007 – Kultasormi

Maailmanlaajuisen James Bond -kuumeen lopullisesti herättänyt, Oscarilla palkittu 007 ja Kultasormi saa alkunsa Miamista, jossa salainen agentti kohtaa liikemies Auric Goldfingerin eli Kultasormen.

MI6 pääsee pian jyvälle hämärähommiin erikoistuneen miehen suuruudenhulluimmasta suunnitelmasta: tämä aikoo tuhota Fort Knoxissa sijaitsevan Yhdysvaltain kultavarannon ja sekoittaa tempulla koko maailmantalouden.

Myös pohjoiskorealaisilla on sormensa pelissä. 007 ja Kultasormi esittelee katsojille myös legendaaristen Bond-roistojen joukkoon lukeutuvan Kultasormen henkivartijan Oddjobin (Harold Sakata). Tarinan kaunotarta Pussy Galorea esittää Me kostajat! -tv-sarjassa uraa luonut Honor Blackman. Shirley Basseyn tulkitsema tunnuskappale kohosi niin ikään klassikoksi.

Tämä oli se Bond-elokuva, joka onnistui yhdistämään ensimmäistä kertaa leffasarjan kaikki tärkeät ainekset. Tämän Lisäksi Sean Connery löysi itselleen sopivan tavan esittää Bondia, James Bondia.

Nuo tärkeät ainekset olivat eksoottiset tai muuten hienot kuvauspaikat. Tarina, joka on samaan aikaan uskottava, mutta samalla niin hullu, että katsoja haukkoo henkeään. Uskottava ja viekas konna, joka on terävä kuin partaveitsi, mutta roistolta löytyy kuitenkin heikkous, jota Bond käyttää lopulta hyväkseen voittaakseen mittelön. Bond ihastuu kaunottareen, joka lopulta pelastaa agentin pulasta.

Blackman oli selvästi aikaansa edellä, sillä Pussy ei tarvinnut pelastajaa, vaan pärjäsi täysin omillaan. Conneryn Bondeissa onkin monta vahvaa naista. Tässä suhteessa esimerkiksi Conneryn, ja Roger Mooren salaiset agentit eroavat todella paljon toisistaan. Molempien nimi oli Bond, James Bond, mutta oliko niillä paljon muuta yhteistä.

Kultasormi oli täynnä eleganssia, joka oli tietyllä tavalla näkymätöntä, mutta silti todella kiinteä osa tarinaa.

Paketin kultaisen päällyspaperin tarjosi John Barryn säveltämä täyteläinen ja huumaavan upea musiikki. Nuo sävelet eivät taida jättää ketään kylmäksi. Barryllä oli taito laittaa nuotit järjestykseen, joka oli sekä vaativan voimakasta että viettelevän pehmeää kuin Pariisin muotitaloista hankittu silkki.

Kultasormi nähdään Nelosella tiistaina alkaen kello 21.00

Tähdet: *****

Teksti: Juho Kojima