Kategoriat
Ava Elokuvat TV

Tänään Avalla: Pamela Tolan esikoisohjaus Swingers

Hyväntuulen kriisikomedia parinvaihtoviikonlopusta, jossa neljä eri-ikäistä pariskuntaa kohtaa toisensa henkisesti ja fyysisesti. Kullakin parilla on kriisinsä joko pinnalla tai piilossa ja sen myötä omat syynsä kokeilla parinvaihtoa. Viikonlopun pukukoodi on kylpytakilla tai ilman, ja rakastuminen, mustasukkaisuus ja muut tunteet ovat kiellettyjä. Vaihtamalla paranee – vai paraneeko? Rooleissa nähdään muun muassa Aku Hirvimies, Mimosa Wilamo, Matleena Kuusniemi, Mikko Nousiainen, Kiti Kokkonen ja Miitta Sorvali.

Näin kuvaillaan Pamela Tolan Ensimmäistä pitkää elokuvaa Swingers. Tola on kerännyt ympärilleen loistavan joukon näyttelijöitä, jotka selvästi nauttivat yhdessä työskentelystä. Ehdottomasti kutkuttavimman suorituksen tekee Aku Hirvimies, joka nähdään Arin roolissa. Hirvimies onnistuu tekemään lähes surkeasta Arista todella herkullisen hahmon, joka herättää katsojassa suojeluvaiston, koska Ari on täysin eksyksissä oman elämänsä kanssa.

Ritvan roolissa nähtävä Miitta Sorvali on juuri sopiva valinta seremoniamestariksi. Ritva ottaa viikonlopun tapahtumat haltuunsa omalla tavallaan. Sorvali on kuin tehty tallaisia rooleja varten. Hänen komiikan tajunsa on todella korkealla tasolla, ilman Sorvalia elokuva ei olisi toiminut yhtä hyvin.

Tola selviytyy ensimmäisestä ohjauksestaan kunnialla. Kaikesta näkee, että näyttelijät luottavat ohjaajaan täysin, Toisaalta Swingers on melko lailla tavallinen suomalainen komedia, jossa sekoillaan tavalliseen tapaan. Elokuva ei tarjoa juonellisesti mitään uutta tai yllättävää. Tarinan kannalta olisin toivonut, että juonta olisi kuljetettu uusiin suuntiin, jotta elokuva olisi erottunut enemmän totutusta genrestä. Juonen kulku oli täysin arvattavissa. Edes hienot näyttelijät eivät muuttaneet sitä, että elokuva tuntui lopulta hieman laimealta.

Swingers tarjoaa komediaa aikuisille. Ehkäpä katselukokemuksen parasta antia olikin työryhmän välinen kemia, joka näkyy loistavalla tavalla läpi koko elokuvan.

Elokuva alkaa kello 21.00.

Trailer: Leffat

Tähdet: ***

Teksti: Juho Kojima