Kategoriat
Elokuvat

Tampereen elokuvajuhlat – esittelyssä Virpi Suutarin Aalto

Palkitun dokumentaristin Virpi Suutarin dokumenttielokuva modernismin mestareista arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa. Aino Aallon tarina Alvarin tasa-arvoisena kollegana nousee esiin ja henkilökohtainen tarina kietoutuu orgaanisella tavalla arkkitehtuuriin ja työhön. Aalto kertoo rohkeista ja aikaansa edellä olleista luovista taiteilijoista ja yrittäjistä, Alvarista, Ainosta ja Elissasta, jonka kanssa Aalto meni naimisiin 1952 Ainon kuoleman jälkeen.

Dokumentissa on runsaasti ennennäkemätöntä ja -kuulematonta arkistomateriaalia, kuten Aaltojen rakkauskirjeitä sekä Göran Schildtin Aallon elämänkertaa varten nauhoittamia taustahaastatteluja. Elokuva perustuu laajaan taustatyöhön ja nykypäivässä kuvattuun materiaaliin.  Sitä varten on haastateltu Aaltojen läheisiä ja kansainvälisiä huippututkijoita eri puolilla maailmaa. Dokumentti kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.

Elokuvasta jäi kyllä todella kaksijakoinen olo, Dokumentti jakautui todella selvästi kahteen osaan. Alussa keskityttiin tietenkin Alvarin ja Ainon suhteeseen, joka tuntui olleen erittäin lämmin ja rakastava. Pariskunnan yhteinen taival avautui katsojalle kirjeiden välityksellä. Aallot matkustivat yhdessä ja erikseen, mutta tiivis yhteys pidettiin yllä edellä mainittujen kirjeiden kautta.

Villa Mairea. Kuva: Euphoria film.

Ainon kuoleman jälkeen Aalto löysi rinnalleen Elissan, joka sai dokumentin ohjaajalta todella viileän käsittelyn tämä sävyn muutos, oli todella hätkähdyttävä, ja se muutti koko dokumentin romanttisen lämpimästä suorastaan arktisen viileäksi. Dokumentin loppupuoli kuluikin siihen, että katsojaa kuljetettiin Alvar Aallon luomukselta toiselle. Mielenkiintoni meinasi lopahtaa täysin.

Ohjaaja Virpi Suutarin dokumentti on melkoinen ylistyslaulu Alvar Aallon arkkitehtuurille ja elämälle. Samalla siinä korostuu Varsinkin Aino Aallon merkitys. Olisin kaivannut hieman enemmän särmää ja terävyyttä. Nyt minulle jäi tunne, että ohjaaja Suutari oli hionut kaikki vähänkin terävät kulmat lähes virheettömän sileiksi. Dokumentin lopussa mukaan tuli pieni ripaus kriittisyyttä, mutta sen määrä jäi kuitenkin melko vähäiseksi.

Voit katsoa elokuvan Tampereen elokuvajuhlien kotisivujen kautta. Tarkemmat tiedot löydät osoitteesta https://tv.festhome.com/festivaltv/tampere-film-festival.

Elokuva on mukana Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpasarjassa.

Trailer: StoryHill

Teksti: Juho Kojima