Kategoriat
Artikkelit Hollywood

Tämän vuoden Oscar-gaala oli raikkaasti erilainen

Tämän vuoden Oscar-gaala oli virkistävän erilainen. Tietenkin syynä oli maailmalla jylläävä korona, mutta tapahtuma tarvitsi muutenkin uutta energiaa. Gaalan aikana lupailtiin, että ensi vuonna kuitenkin palattaisiin ”normaaliin” päiväjärjestykseen, mutta uskallan toivoa, että nyt nähdystä uudenlaisesta formaatista otettaisiin opiksi, eikä palattaisi entiseen jäykkään systeemiin.

Tänäkään vuonna gaalassa ei ollut isäntää tai emäntää, mutta tästäkin huolimatta ohjelma soljui eteenpäin kepeästi ja iloisesti. Olin vuosien varrella ehtinyt tottua siihen, että juontaja vetää omaa showtaan välittämättä kauheasti siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Juontajien pitämät monologit olivat usein lähinnä kiusallisia, koska niiden piti olla väkisinkin hauskoja. Tämä johti usein vitseihin ja heittoihin, jotka eivät todellakaan olleet huvittavia.

Nyt, kun juontajaa, ei ollut, niin tapahtuman ilmapiiri oli ilahduttavan raikas, ja kaikki tuntuivat oikeasti viihtyvän toistensa seurassa. Kenenkään kustannuksella ei laskettu typerää leikkiä, vaan kaikkia arvostettiin.

Gaalan pitopaikka oli vaihtunut todella klassisen tyylikkääseen Los Angelesin Union Stationiin. Tämä oli todella hyvä valinta, sillä katsojat pääsivät palkintojenjaon ohella ihastelemaan upeaa arkkitehtuuria. Gaalaa varten ehdokkaille oli onnistuttu rakentamaan todella hienot, mutta samalla ihastuttavan intiimit puitteet.

Frances McDormand accepts the Oscar® for Actress in a Leading Role during the live ABC Telecast of The 93rd Oscars® at Union Station in Los Angeles, CA on Sunday, April 25, 2021. Credit: Todd Wawrychuk / A.M.P.A.S.

Koronasta johtuen kaikki ehdokkaat eivät ikävä kyllä päässeet paikalle, mutta heidätkin saatiin mukaan etäyhteyksillä. Tässä kohtaa on kuitenkin nostettava esiin tämän vuoden tapahtuman noloin hetki. Kaikki tuntuivat odottavan, että parhaan miespääosan-Oscar menisi aiemmin syöpään menehtyneelle Chadwick Bosemanille elokuvasta Ma Rainey’s Black Bottom, mutta yllätyksen kohahdus olikin suuri, kun patsaan nappasi Anthony Hopkins elokuvasta The Father. Asiassa oli vain yksi pikkuinen ongelma, kukaan ei tuntunut olleen valmiina tähän vaihtoehtoon, eikä Hopkins päässyt pitämään kiitospuhetta.

Tilanne kuitenkin korjaantui myöhemmin tänään, kun Hopkins lähetti videotervehdyksen Skotlannista käsin.

Gaalassa paikalla olleet Oscar-voittajat pääsivät kerrankin pitämään kunnon kiitospuheet, kun niiden kestoa ei rajoitettu.

Tänä vuonna paikalla ei ollut orkesteria, vaan musiikista huolehti DJ Questlove. Kun kuulin muutoksesta, niin ensimmäinen ajatukseni oli suunnilleen, että täh. Ainahan Oscareissa on ollut orkesteri, mutta täytyy myöntää, että uudenlainen järjestely olikin todella toimiva ja toi tapahtumaan aivan uutta särmää.

Oscareiden tulisi jatkaa tällä linjalla, sillä se oli tervetullut, vaikka syynä olikin korona.

Teksti: Juho Kojima