Kategoriat
Suoratoistopalvelut TV Uutiset Yle Yle Areena

sorjonen palaa telkariin

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaissarjoista, Sorjonen, saa toivottua jatkoa Muraalimurhat-minisarjan myötä. Sarja julkaistaan yksinoikeudella Yle Areenassa 4.3. ja Yle TV1:ssä se nähdään 6.3. alkaen.

Kolmiosaisessa sarjassa KRP:n entinen huippututkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) joutuu kohtaamaan kansakunnan moraalia horjuttavan viharikostapauksen juuri silloin, kun hän painii keskellä oman elämänsä pahinta kriisiä.

Pasilan juna-aseman betoniseinästä löytyy verellä maalattu muraali, joka esittää Suomen tunnetuinta sarjamurhaajaa Lasse Maasaloa (Sampo Sarkola). Kuvan viereen on kirjoitettu teksti ”Tehdään maailmasta parempi paikka”. Samanaikaisesti sosiaalisessa mediassa leviää gallup, jossa somekansa on äänestänyt, ketä ilman maailmasta tulisi parempi paikka elää.

Kun gallupissa eniten ääniä saaneita kansan vihan kohteita alkaa kadota ja ensimmäinen ruumis löytyy, on selvää, että joku on ottanut oikeuden omiin käsiinsä. Kuka on tämä Tuomariksi itsensä nimennyt henkilö, miten katoamiset liittyvät toisiinsa ja miten elinkautista istuva Maasalo liittyy tapaukseen? Sorjonen saa huomata, etteivät jotkut tapaukset ratkea ilman, että hän muuttaa omia tapojaan ratkaista rikoksia. 

Pääosissa jatkavat Ville Virtanen, Anu Sinisalo, Sampo Sarkola, Olivia Ainali, Lenita Susi ja Johan Storgård.

Sarja pohjautuu syksyllä 2021 ensi-iltansa saaneeseen Sorjonen: Muraalimurhat -elokuvaan, mutta on itsenäinen kokonaisuus loppuratkaisuaan myöten. Sarjassa on yli 40 minuuttia ennennäkemätöntä materiaalia.

Fanien toive toteutui

Muraalimurhat-sarja kokosi yhteen alkuperäisen Sorjos-tiimin. Käsikirjoituksesta ovat vastanneet sarjan luoja Miikko Oikkonen ja Antti Pesonen. Sarjan on ohjannut Juuso Syrjä ja kuvannut Mika Orasmaa.

Kun Sorjosen kolmas ja viimeinen kausi päättyi alkuvuonna 2020, sarjan fanit toivoivat sinnikkäästi jatkoa. Tekijät lupasivat palata, kun löytäisivät kertomisen kokoisen tarinan. Tällainen tarina löytyi sarjan kehittäjän Miikko Oikkosen arkistosta. Tuotanto eteni nopeasti kuvauksiin jo saman vuoden syksynä, keskellä maailmanlaajuista pandemiaa.

Nyt tarina tulee katsottavaksi Ylen kanaville. Sorjonen – Muraalimurhat -minisarja perustuu löyhästi vuonna 2012 Kotkassa tapahtuneeseen arveluttavaan tempaukseen, jossa ihmisnukke löytyi hirtettynä sillan alta kädessään salkku, johon oli maalattu teksti ”kello käy”. Nukke liittyi samaan aikaan kaupungin eri puolille maalattuihin sapluunamaalauksiin, muraalehin, jotka tekijöiden mukaan oli tarkoitettu yhteiskuntakritiikiksi.

Sorjonen – Muraalimurhat on Ylelle tuottanut Fisher King Oy.

Sorjonen – Muraalimurhat Yle Areenassa 4.3.2022 ja Yle TV1:ssä 6.3. alkaen sunnuntaisin klo 21.00

Teksti: Yle