Kategoriat
Suomi Uutiset

RAKKAUTTA & ANARKIAA KULJETTAA KATSOJAT MONINAISEEN AFRIKKAAN

Afrikkalainen elokuva on yksi vuoden 2021 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin teemoista. Afrikkalaisen elokuvan sarja toteutetaan yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa.

Afrikkalainen nykyelokuva on yksi pääteemoista 34. Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Afrikkalaisen elokuvan sarja African Express pyrkii esittelemään tekijöitä eri puolilta Afrikan mannerta ja nostamaan esille erilaisia tarinoita ja ihmiskokemuksia.

African Express -sarja on toteutettu yhteistyössä Think Africa ry:n, Ubuntu Film Clubin, Marokon ja Tunisian suurlähetystöjen sekä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa. Think Africa on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka pyrkii vahvistamaan Suomessa asuvaa afrikkalaista yhteisöä sekä kehittämään yhteistyötä Suomen ja Afrikan maiden välillä. Ubuntu Film Club on helsinkiläinen kollektiivi, joka järjestää kuukausittain elokuvanäytöksiä ja paneelikeskusteluja.

Nyt käynnistyvä yhteistyö näkyy yhdessä valituista elokuvista koostuvan African Express -sarjan lisäksi festivaalin aikana järjestettävän keskustelutilaisuuden kautta. KAVI tuo sarjaan historiallista syvyyttä tarjoamalla festivaaliyleisön katsottavaksi myös kaksi afrikkalaisen elokuvan merkkipaalua. Afrikkalaisen elokuvan historiaan perehdytään myös KAVI:n syyskaudella.

”Meidän mielestämme on erittäin tärkeää nostaa esille Afrikan maita ja elokuvia, sillä ne ovat jääneet varjoon paikallisen elokuva-alan vähäisten taloudellisten resurssien takia. Terminä ’afrikkalainen elokuva’ perustuu maantieteelliseen rajaukseen, mutta mantereella on valtava määrä erilaisia kulttuureja ja perinteitä. Tätä moninaista rikkautta pyrimme sarjalla tuomaan esiin”, kommentoi R&A:n taiteellinen johtaja Pekka Lanerva.

”Sukupolvien ajan Afrikan tarina on kerrottu epätoivon kautta. Think Africa ei pyri esittämään, että Afrikan monia ongelmia pitäisi kieltää tai vähätellä, eikä liioin kannustaa keskittymään vain positiiviseen kuvastoon. Uskomme kuitenkin, että afrikkalaisten tulisi saada kertoa omat tarinansa. Meidän täytyy monipuolistaa laajempaa Afrikan maita koskevaa narratiivia”, kommentoi Think African puheenjohtaja Myriam Munezero.

”Tämä sarja merkitsee meille erityisen paljon. Tämä on kotiinpaluu valkokankaan kautta meille ja monille muille, jotka ovat osa afrikkalaista diasporaa Suomessa. On voimaannuttavaa nähdä erilaisia afrikkalaisten kertomia afrikkalaisia tarinoita. Tarinoita elämästä, inhimillisyydestä ja rakkaudesta”, kommentoivat Ubuntu Film Clubin jäsenet Fiona Musanga, Rewina Teklai ja Alice Mutoni.

African Express -sarja käsittää seuraavat elokuvat:

NIGHT OF THE KINGS (Norsunluurannikko/Ranska/Kanada/Senegal, 2020), ohjannut Philippe Lacôte

THE MAN WHO SOLD HIS SKIN (Tunisia/Ranska/Saksa/Ruotsi/Belgia, 2020), ohj. Kaouther Ben Hania

BLACK GIRL / LA NOIRE DE… (Senegal, 1966), ohj. Ousmane Sembène

CAIRO STATION (Egypti, 1958), ohj. Youssef Chahine

CAPTAINS OF ZAATARI (Egypti, 2021), ohj. Ali El Arabi

HONEY CIGAR (Algeria/Ranska, 2020), ohj. Kamir Aïnouz

NARCISSUS (Tunisia), ohj. Sonia Chamkhi

ROCK THE CASBAH (Marokko, 2013), ohj. Laila Marrakchi

SOFTIE (Kenia, 2020), ohj. Sam Soko

SOUAD (Egypti/Tunisia/Saksa, 2021), ohj. Ayten Amin

THE LAST SHELTER (Mali/Ranska/Etelä-Afrikka, 2021), ohj. Ousmane Samassekou

Lisäksi lyhytelokuvien puolella esitetään African Express – short station -sarja. Sarjassa esitetään muun muassa Sofia Alaouin ja Sameh Alaan palkitut lyhytelokuvat.

34. Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 16.–26.9.2021. Ohjelmisto julkistetaan torstaina 2.9., jolloin alkaa myös sarjakorttien myynti. Näytöskohtaisten lippujen myynti käynnistyy torstaina 9.9.

Teksti: Helsinki Film Festival