Kategoriat
Artikkelit Hollywood

Onko Steven Spielbergin kultakausi päättynyt?

Nyt sen voi sanoa jo suoraan. Steven Spielbergin West Side Story on taloudellisesti lähes täydellinen katastrofi.

Elokuvan tekeminen maksoi noin sata miljoonaa dollaria ja markkinointibudjetti oli varmasti myös aikamoinen. Internet Movie Databasen omistama Box Office Mojo raportoi, että musikaali on tuottanut Yhdysvalloissa vain hieman yli 11 miljoonaa dollaria. Kansainvälisillä markkinoilla tilanne on suorastaan järkyttävä, sillä Spielbergin ensimmäinen musikaali keräsi maailmalta vain noin neljä ja puoli miljoonaa dollaria. Yhteensä lipputuloja kertyi siis hieman yli 16 miljoonaa dollaria. Luvut perustuvat viime viikonlopulta kerättyyn dataan.

Elokuvaa esitettiin Yhdysvalloissa viime viikonloppuna melkein kolmessa tuhannessa teatterissa. Perjantaina 10.12 elokuvan keskimääräinen tuotto/näytös oli 1465 dollaria, kun lukua verrataan seuraavan maanantain vastaaviin lukuihin, pudotus oli valtava. Tuotto oli pudonnut 359:n dollariin/näytös, joten laskua lipputuloissa kertyi 62,1 prosenttia.

Kun näin nuo luvut, niin täytyy myöntää, että meinasin varata ajan optikolle. Jokainen voi miettiä, mitä näinkin surkeat luvut tarkoittavat musikaalien tulevaisuudelle Hollywoodissa. Tilannetta synkistää vielä sekin, että elokuvan ohjaajana toimi juuri Spielberg. Jos hänen ohjaamansa musikaali ei menesty tämän paremmin, niin kenen sitten.

Tietenkin tätä yhtälöä hankaloittaa korona, mutta sekään ei selitä kaikkea. Mielestäni nyt kannattaa esittää eräs todella ISO kysymys. Onko Steven Spielbergin Hollywoodin valtakausi tulossa päätökseen? Spielberg oli 90-luvun valtias esimerkiksi elokuvillaan Pelastakaa sotamies Ryan, Schindlerin lista ja Jurassic Park. Kaikki nuo elokuvat ovat jättäneet mieleeni pysyvän jäljen.

Tuota listaa voisi jatkaa vaikka loputtomiin, mutta mietitäänpä asiaa toisesta näkökulmasta. Ovatko Spielbergin viime vuosien tuotokset samalla tasolla kuin nuo edellä mainitut klassikot. Oma mielipiteeni on ehdoton ei.

Steven Spielbergin tekemät elokuvat ovat aina olleet todella puhuttelevia. Ne vaativat katsojaltaan keskittymistä ja tarkkaa pohdintaa. Luulen, että tämän päivän yleisö vaatii jotain hieman muuta, koska maailma on muuttunut viime vuosina niin paljon.

Kaiken aikaa täytyy kuitenkin muistaa, että nyt puhutaan elokuvan suuresta mestarista Steven Spielbergistä, joten jokainen hänen tekemänsä elokuva voi olla se seuraava mestariteos, mutta ikävä kyllä West Side Story saattaa jäädä unholan lukittuun kirstuun, vaikka se olikin ihan hyvä elokuva. Tämä johtuu siitä, että Hollywoodissa keskitytään nykyisin melkein kokonaan lipputuloihin, mikä olisikin erillisen artikkelin arvoinen juttu.

Steven Spielberg tulee aina olemaan Hollywoodin suuria legendoja, joka on voittanut esimerkiksi kolme Oscaria elokuvistaan Pelastakaa sotamies Ryan ja Schindlerin lista, josta hän nappasi kaksi pystiä parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta. Pelastakaa sotamies Ryan leffasta, hän sai Oscarin parhaasta ohjauksesta.

Oscareiden lisäksi hänet on palkittu 191 kertaa. Voidaan liioittelematta sanoa, että Spielbergiä ei voi koskaan ylistää liikaa. Mutta edelleen uskallan väittää, että hänen kultakautensa alkaa olla ohitse.

Teksti: Juho Kojima

Artikkelissa käytetyt luvut: Box Office Mojo