Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Nyt Teattereissa: Poika ja Haikara

Nuori Mahito-poika kaipaa äitiään ja päätyy etsimään tätä elävien sekä kuolleiden jakamasta rajamaailmasta. Siellä kuolema päättyy ja uusi elämä voi alkaa. POIKA JA HAIKARA on Hayao Miyazakin osin omaelämäkerrallinen fantasia elämästä ja kuolemasta, tarina luomisesta sekä ystävyyden merkityksestä.

POIKA JA HAIKARA on Oscar-palkitun Hayao Miyazakin ensimmäinen pitkä elokuva kymmeneen vuoteen. Sen on tuottanut Studio Ghiblin alkuperäinen perustajajäsen Toshio Suzuki. Käsin piirretyn elokuvan musiikin on luonut Miyazakin pitkäaikainen vakiosäveltäjä Joe Hisaishi. Tunnusmelodian esittää J-Pop -supertähti Kenshi Yonezu.

Olen suuri Miyazakin ihailija, mutta kuulkaa ystävät, tämä elokuva ei oikein kolahtanut. Yleensä tämän ohjaajan elokuvissa on koukku, josta saa hyvän otteen, mutta tällä kertaa en sellaista löytänyt, vaikka etsinkin kiivaasti.

Visuaalisesti elokuva oli todella upea kokonaisuus, mutta se ei tuskin yllätä ketään, kun puhutaan Miyazakista. Samalla ihmettelin mieleni sopukoissa sitä, miten vähän mestariohjaaja oikeastaan hyödynsi rakentamaansa ympäristöä. Saatan jälleen kerran olla ainoa, joka on tätä mieltä, mutta tarinan maailma tuntui ajoittain todella pysähtyneeltä.

Miyazakin elokuvat ovatkin useasti melko pelkistettyjä, mutta yleensä hahmojen ympärillä on kuitenkin värinää. Nyt tuo värinä loisti poissaolollaan. Elokuvassa oli muutama kohtaus, joissa koko kerronta pysähtyi, ja jäin katsojana ihmettelemään, että mitäs nyt. Noista tilanteista oli vaikea päästä eteenpäin, kun kerronta oli muutenkin melko hidasta.

Tuntuu uskomattomalta sanoa, mutta tämä elokuva oli todella tylsä. Luulen, että ohjaajan ikä alkaa näkyä, koska kerronnasta puuttui normaali energia, jota ohjaajalla on yleensä todella paljon.

Tähdet: **

Ensi-ilta: 17.11.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 124 min.

Ohjaus: Hayao Miyazaki

Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki