Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Nyt teattereissa: Madeleinen Pariisi

Mitä saadaan, kun yhdistetään elämäänsä ärsyyntynyt taksikuski, ja hienostuneen oloinen vanha rouva, joka on menossa vanhainkotiin, mutta ennen sitä hän haluaa kiertää itselleen tutut kadut ja kulmat. Tuloksena syntyy yksi kuluvan vuoden piilotetuista timanteista. Omalla listallani tämä mestariteos meni toiselle sijalle heti uuden Dyynin perään.

Elokuva on kaunis sukellus Pariisiin, ja Madeleinen kiihkeään historiaan, joka on täynnä voimakkaita käänteitä ja synkkiä syövereitä. Luulin meneväni katsomaan hyvinkin kepeää elokuvaa, kuinka väärässä olinkaan. Elokuvan juoni saa yllättäen todella rankan käänteen, mutta se tuokin tarinaan ja sen kahden päähenkilön väliseen yhteyteen sopivaa särmää.

Tarina vaati nimikkoroolin tekevältä Line Renaudilta todella paljon, mutta hän vastaa haasteeseen palavalla halulla, joka ei jätä katsojaa kylmäksi. Samalla hänestä säteilee sellainen charmi, jota ei monelta tämän päivän tähtöseltä löydy.

Kuva: Cinema Mondo.

Kun elokuva sukeltaa Madeleinen menneisyyteen, rooliin hyppää Alice Isaaz, joka täydentää hahmoa upeasti. Isaazin tähdittämillä jaksoilla tarina saa todella synkkiä ja väkivaltaisia sävyjä, mutta nuori näyttelijä selviää niistä upeasti.

Koin, että taksikuski Charlesin roolin tekevä Dany Boon oli elokuvan ja katsojan omatunto. Tämän hahmon kasvutarina oli myös mielenkiintoisin. Charles oli aluksi pelkkä vaikeuksissa oleva taksikuski, joka oli uupunut jatkuvaan monotooniseen puurtamiseen. Tavattuaan Madeleinen ärtyneen miehen mieli alkaa muuttua.

Boon on selvästi ilmeiden ja eleiden mestari. Samalla hänen täytyy olla loistava kuuntelija, sillä Charles reagoi arvokkaan matkustajansa tarinoihin hiljaisuudella ja nokkelilla kysymyksillä, jotka kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Renaudin ja Boonin yhteistyö on saumatonta!

Joskus sitä miettii, miksi tällaiset elokuvien helmet jäävät niin monelta näkemättä. Jos en olisi kriitikko, niin varmasti tämäkin filmi olisi jäänyt katsomatta, koska me ihmiset liikumme ja toimimme liiankin helposti ison massan osana.

En voi muuta kuin toivoa, että mahdollisimman moni teistä kävisi katsomassa tämän mestariteoksen.

Tähdet: *****

Ensi-ilta: 15.03.2024

Ikäraja: 12

Pituus: 91 min.

Ohjaus: Christian Carion

Näyttelijät: Line Renaud, Dany Boon, Alice Isaaz

Teksti: Juho Kojima