Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Nyt teattereissa: Kätyrit: Grun tarina

Tänä kesänä maailmanhistorian menestynein animaatioelokuvasarja jatkuu tarinalla siitä, miten maailman mahtavin superroisto tapasi apulaisensa kätyrit, loi elokuvamaailman ilkimysmäisimmän joukkion ja otti yhteen hurjista hurjimman rikollismahdin kanssa elokuvassa Kätyrit: Grun tarina.

Kauan ennen kuin hänestä tulee pahuuden mestari, Gru on 1970-luvun esikaupunkialueella asuva 12-vuotias poika, joka juonii maailmanvalloitusta kellarissaan, tosin huonolla menestyksellä. Kun Gru törmää Kätyreihin, joihin kuuluvat Kevin, Stuart, Bob ja Otto – tuorein kätyri, jolla on hammasraudat ja epätoivoinen halu miellyttää – tämä perin kummallinen perhe yhdistää voimansa. Yhdessä he rakentavat ensimmäisen luolansa, suunnittelevat ensimmäiset aseensa ja alkavat valmistella ensimmäisiä tehtäviään.

Kun pahamaineinen supervorojen superryhmä Konnakuusikko erottaa johtajansa – joka on legendaarinen taistelulajimestari Willi Koukku – Gru, heidän innokkain ihailijansa, pyrkii ryhmän tuoreimmaksi jäseneksi. Konnakuusikko ei ole vaikuttunut pienenpuoleisesta konnakokelaasta, mutta sitten Gru päihittää heidät oveluudessa (ja suututtaa heidät), ja yhtäkkiä hän huomaa olevansa pahuuden perikuvien verivihollinen. Kun Gru on pakosalla, Kätyrit turvautuvat kungfu-taitoihin voidakseen pelastaa hänet. Näin Gru huomaa, että pahiksetkin kaipaavat joskus ystävien apua.

Menin katsomaan tämän leffan suunnilleen asenteella, nonniin aikuinen menossa kattomaan lasten leffaa, jee, mutta yllätyinkin positiivisesti. Tämä elokuva on täynnä viittauksia klassikoihin kuten esimerkiksi Indiana Jones ja Tappajahai, joten ohjaajilla Kyle Balda ja Brad Ableson on ainakin Spielbergit hallussa. Samaan aikaan lapsille on tarjolla juuri sopivasti päätöntä toimintaa, joka tarjoaa melskettä ja mäiskettä.

Heti perään on kuitenkin sanottava, että tämän elokuvan mäiskinnät muistuttivat hieman liikaa Marvelin tuotoksia, joissa toimintaa riittää, mutta järkeä ei.

Sitten nuo ihanat Kätyrit. Ihanat, mutta sekavat, sillä niiden kohtaukset ovat täyttä sekoilua. Ymmärrän toki, että nuo keltaiset oliot ovat tietyllä tavalla tämän elokuvan sydän, mutta jotenkin näiden sankareiden sirkus menee yli. Muutaman kerran oli pakko hörähtää, mutta muuten tuon sakin toilailut olivat melko rasittavia.

Tämän suomeksi dubatun version Grun roolin tekevä Ville Haapasalo tykittää täysillä ja tuntuu nauttivan työstään! Tämä muuten tuntuu olevan ikävän harvinaista suomalaisessa dubbauksessa. Haapasalon suoritus tuntui kannustavan myös muita näyttelijöitä hyvään tekemiseen.

Toinen näyttelijä, joka pitää ehdottomasti mainita on Jukka Voutilainen, joka kuullaan Willi Koukun äänenä. Tämä joukkionsa hylkäämä vanha rosvo kohtaa Grun ja kaksikko ryhtyy yhteistoimintaan. Voutilaisen ja Haapasalon yhteistyö on leiskuvan hienoa.

Kätyrit: Grun tarina nyt elokuvateattereissa.  

Trailer: Universal Movies Finland

Teksti: Juho Kojima