Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Il Grande Passo – Kuuraketti

Kuusivuotiaana Dario katseli televisiosta ensimmäistä kuulentoa. Siitä lähtien hänen unelmanaan on ollut lentää kuuhun. Viimeiset kolme vuosikymmentä nerokas, mutta luonteeltaan hankala Dario on rakentanut kuurakettia Veneton maaseudulla sijaitsevalla tilallaan. Raketin teknologia edustaa soveltavaa rakettitiedettä. Sen järjestelmät on toteutettu tee se itse -periaatteella ja komponentit hankittu paikallisesta rautakaupasta.

Raketin ensilaukaisu epäonnistuu. Naapurin viljapelto palaa ja Dario pidätetään. Kun hänen roomalainen veljensä Mario kuulee syntyneistä vaikeuksista, lähtee hän tämän avuksi ja Italian salainen avaruusohjelma pääsee vauhtiin. Koko perheen elokuva on hauska, mutta koskettava tarina ihmisestä, joka uskoo unelmaansa loppuun asti.

Raketti Spagetin pääosissa nähdään italian suosituimmat koomikot Giuseppe Battiston ja Stefano Fresi. Elokuvan pääosien esittäjät jakoivat keskenään parhaan näyttelijän palkinnon Torinon elokuvafestivaaleilla 2019. Il Grande Passo sai maailman ensi-iltansa italiassa elokuussa 2020.

Tämä elokuva oli esittelyssään merkitty komediaksi. Hauskakin se oli, mutta itse olisin kyllä antanut sille draaman luokituksen. Elokuva käsittelee upealla tavalla kahden veljeksen välistä rikkinäistä suhdetta.

Kuuraketin laukaisu jäi ainakin minulle täysin sivuseikaksi. Sitä paljon tärkeämmät teemat löytyivät akselilta elämä, rakkaus ja anteeksianto. Tiedän omasta kokemuksesta, ettei jäätyneiden tai rikkinäisten ihmissuhteiden korjaaminen ole todellakaan helppoa. Darion ja Marion yhdessä ja erikseen kulkema matka antaa meille kaikille kuitenkin toivoa.

Kuuraketin alkaessa ajattelin, että voi voi, taas italialainen leffa, sillä olin juuri katsonut ohjaaja Dario Argenton elokuvan 4 kärpästä harmaalla sametilla. Jotenkin Kuuraketti kuitenkin onnistui imaisemaan minut matkalle kuuhun.

Fresi ja Battiston onnistuivat käsittelemään roolihahmojaan kevyesti, mutta samalla tavalla, joka antoi uskottavan väylän käsitellä viiltävän vaikeitakin asioita ja tunteita. Varsinkin Darion roolissa nähtävä Battiston oli laitettu vaikean tehtävän eteen, sillä hänen piti näytellä kylähullua, joka ei olekaan sitä, mitä pienen maalaiskylän asukkaat ovat vuosien ajan kuvitelleet ja keskenään kuiskailleet. Kun totuus lopulta selvisi, niin pompin riemusta. Näyttelijä selvisi urakastaan kympin arvoisesti.

Mene katsomaan Kuuraketti avoimin mielin. Elokuva saa jo toisen Suomen ensi-iltansa perjantaina. Edellinen jäi koronan hampaisiin.

Tähdet: ****

Ensi-ilta: 22.03.2024

Ikäraja: 7

Pituus: 96 min.

Ohjaus: Antonio Padovan Käsikirjoitus: Antonio Padovan, Marco Pettenello

Teksti: Juho Kojima